SAD žele da se ukinu kosovske takse
Metju Palmer

Palmer poručio

SAD žele da se ukinu kosovske takse

Sjedinjene Američke Države žele da se ukinu takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije, kako bi se obje strane vratile za pregovarački sto i kako bi se postigao dogovor koji će olakšati evropsku budućnost ne samo Srbije i Kosova, već i čitavog Zapadnog Balkana, izjavio je u Beogradu zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer.

Nakon susreta sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, Palmer je rekao da je sa njim razgovarao o tome gdje se trenutno nalazi dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer SAD smatraju da je taj proces veoma važan kako za Srbe, tako i za Kosovo.

"Vidimo da su takse prepreka. Željeli bismo da vidimo da se one ukinu i da se obje strane vrate za sto i postignu dogovor koji će da olakša evropsku budućnost ne samo Srbije i Kosova, već i Zapadnog Balkana", rekao je Palmer.

On je dodao da je Vučiću prenio da Beograd može da računa na podršku SAD-a evropskoj perspektivi Srbije, ali da su razgovarali i o mnogim drugim aspektima saradnje, kao i o ekonomskoj kooperaciji.

"SAD su posvećene investiranju u Srbiji i ja ću se sastati sa američkim firmama koje ovdje investiraju. Razgovaraćemo o ekonomskim mogućnostima za američke poslovne ljude, kao i o tome kakvu štetu trpi američki biznis zbog taksi Prištine", rekao je on.

Govoreći o 20. godišnjici završetka NATO bombardovanja SR Jugoslavije, Palmer je rekao da SAD razumiju koliko je osjetiljivo to pitanje za ljude u Srbiji.

"Nama je jako žao zbog gubitka života, ali takvu je odluku donio NATO zbog razloga koje je apsolutno moguće objasniti. Umjesto da gledamo stalno nazad, treba da ohrabrimo ljude da gledaju naprijed i da se građani i Srbije i Kosova usmjere na evropsku budućnost", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje, šta očekuje od sastanka koji je u julu planiran u Parizu, Palmer je rekao da SAD podržavaju ono što rade evropski partneri.

"Ne mogu da kažem kakav će biti ishod razgovora u Parizu, ali je naša zajednička borba da se postigne sporazum koji bi doprinio normalizaciji odnosa. Nadam se da će sastanak biti konstruktivan i da će obje strane krenuti ka sporazumu", rekao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.