Pavićević: Ko danas napada Demokrate taj pomaže samo DPS-u
Pavićević, foto: Crnogorska

Pavićević: Ko danas napada Demokrate taj pomaže samo DPS-u

Predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević izjavio je nakon razgovora sa predsjednicima opštinskih odbora Crnogorske u Podgorici i Nikšiću da je savezništvo Crnogorske i Demokrata neraskidivo i da se temelji na želji da se zajednički gradi pravednija, poštenija i država po mjeri građanina.

"Vezuje nas sistem ideja koji zagovaramo, a ključna ideja u koju vjeruju i Demokrate i Crnogorska je ideja državnog patriotizma, umjesto lukrativnih patriotizama koji se promovišu sa drugih strana. Politički savez koji bi na narednim izborima vodile Demokrate je kredibilni savez koji bi mogao da porazi DPS, a koji bi Crnoj Gori obezbijedio stabilnost i sigurni razvoj. Zato će Crnogorska, bez trunke zadrške, biti dio tog saveza, a svako ko napada Demokrate ili savez koji bi vodile Demokrate, ne pomaže sebi, nego samo DPS-u“, izjavio je Pavićević.

Organizovati okrugle stolove vlasti i opozicije

Pavićević je rekao da je ideja formiranja tehničke vlade kao načina izlaska iz krize očigledno propala i da bi tu ideju mogao da oživi jedino DPS i to samo kao sredstvo za osiguranje svoje pobjede na parlamentarnim izborima iduće godine.

„Po izbijanju afere ‘Koverta’ racionalno je bilo tražiti hitne, vanredne, parlamentane izbore uz puno unutrašnje i spoljno nadgledanje izbora. Danas bi na takvim izborima DPS bio na istorijskom minimumu. A Crna Gora konačno na pragu promjena koje su uslov napredovanja našeg društva. U okolnostima koje sada imamo, jedini racionalni zahtjev je zahtjev za dijalogom koji bi vodio ka dogovoru o uslovima za poštene izbore. Crnogorska će zato predložiti organizovanje okruglih stolova vlasti i opozicije o uslovima za poštene izbore“, rekao je Pavićević.

On je rekao da Skupština, koja je ostala bez minimuma legitimiteta ne može biti mjesto tog dijaloga i pozvao je relevantne nevladine organizacije da se, kao važni akteri u društvu, što prije uključe u osmišljavanje i organizovanje ovih okruglih stolova kako bi možda već na jesen imali proces koji vodi ka regularnim izborima.

Opoziciono jedinstvo neophodno oko obezbjeđivanja fer uslova za izbore

Pavićević je saopštio stav Crnogorske da nije racionalno očekivanje da programski i šire gledano politički raznorodna opozicija jedinstveno nastupi na sledećim parlamentarnim izborima, ali da može jedinstveno da se bori za poštene uslove za parlamentarne izbore.

„Za mene nema dileme da je legitimno da opozicioni savezi u više kolona na izborima kandiduju svoju ponudu i da vidimo koliko građana podržava koji savez. U Crnoj Gori postoje različite ideje, identiteti i interesi i svaki akter treba da bude zastupljen u mjeri u kojoj uspije da ubijedi glasače da podrže određenu koncepciju. Uz dogovor o uzajamnom nenapadanju u opoziciji i sa izbornim listama koje se formiraju slijedeći elementarnu političku logiku, DPS će sa tradicionalnim saveznicima ostati u manjini. Ako je to cilj, evo načina“, poručio je Pavićević.

On je rekao i da Crnogorska polako, ali sigurno zaokružuje svoju partijsku infrastrukturu kako bi od jeseni sve aktivnosti bile usmjerene ka što boljoj pripremi stranke za učestvovanje na izborima 2020. godine. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.