CBCG: Imaćemo preciznije podatke o platnom bilansu
Foto: Ilustracija

CBCG: Imaćemo preciznije podatke o platnom bilansu

Podaci o platnom bilansu biće tačniji nakon što je Centralna banka izmjenom odluke o vođenju posebne evidencije o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom uvela obavezu da joj kompanije dostavljaju podatke o građevinskim, odnosno investicionim uslugama i trgovinskim kreditima.

Iz CBCG su rekli Pobjedi da će sada pored podataka o transakcijama sa inostranstvom koje su dobijali od poslovnih banaka biti izvještavani direktno od preduzeća koja se bave tim poslovima.

„Na taj način će se obuhvatiti i oni podaci koji, iz objektivnih razloga, nijesu bili obuhvaćeni dosadašnjim sistemom prikupljanja i postići će se i bolja vremenska usklađenost. Cilj izmjene odluke jeste da se uvede još jedan novi izvor podataka, odnosno implementira novi način prikupljanja podataka o građevinskim uslugama i komercijalnim, odnosno trgovinskim kreditima direktno od preduzeća“, objasnili su iz Centralne banke.

Na pitanje na koji način će se ti novi podaci odraziti na statistiku platnog bilansa i spoljnjeg duga, koji je na kraju prošle godine bio 3,3 milijarde EUR, iz CBCG su odgovorili da će se povećati kvalitet statistike.

„Uključivanjem ovog novog izvora podataka unaprijediće se sveobuhvatnost i kvalitet statistike platnog bilansa“, naveli su iz Centralne banke.

Strani investitori iz više od 60 zemalja u prošloj godini u Crnu Goru su uložili blizu 328 miliona EUR neto. Na prvom mjestu po prilivu je bio Azerbejdžan, potom Mađarska, a na trećem Rusija.

Iz zemlje se u prošloj godini odlilo 515 miliona eura. Podaci za januar tekuće godine pokazuju da su SDI bile 59,1 milion, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 14,8 miliona eura.

Iz CBCG su objasnili da su odlukom propisani novi obrasci. Inovirana odluka dovešće do znatno preciznijih podataka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.