Halcel: Crna Gora da ubrza reforme
Majkl Halcel

"Na pravom ste putu"

Halcel: Crna Gora da ubrza reforme

Profesor Instituta za spoljnu politiku Univerziteta „Džon Hopkins“ u Vašingtonu Majkl Halcel, kaže da Crnu Goru vidi kao zemlju koja se kreće u dobrom pravcu, ali koja bi na tom putu trebalo da se kreće brže.

Trenutno, kako ističe Halcel, Njemačka nema gorući interes da pogura proces proširenja, ali svakako da to jeste njihov interes i pozitivan liderski podsticaj.

"Naravno da postoje uslovi koji su neophodni za zemlju kandidata i koje morate da ispunite. Trenutno nijeste ispunili sve uslove i mislim da niko u Crnoj Gori to ne tvrdi, ali mislim da ste na pravom putu”, ocijenio je on.

“U smislu motivacije, vi morate da budete motivisani, ali ako preispitujete vrijednosti EU u odnosu na to kako je bilo prije, to neće ići. Ili hoćete ili nećete. Ako želite članstvo, onda morate biti motivisani, i mislim da imate kapacitete za to. Mala ste zemlja, nešto preko 600.000 i to je veoma lijepo. Nekome se zato može činiti da je reforme lako postići. Ponavljam, na pravom ste putu, možete da idete i brže, ali postoji i veliki broj domaćih pitanja sa kojima ste vi bolje upoznati nego ja”, rekao je on između ostalog.

U razgovoru za Pobjedu, američki profesor ističe da populisti neće bitnije promijeniti evropsku politiku, već da će Balkan i dalje biti interes Brisela.

Govoreći o nedavnim izborima u za Evropski parlament, Halcel navodi da je pošteno reći da su desničarski populisti ojačali, ali ne mnogo.

“Sve u svemu, mislim da se njihov procenat povećao sa 20 na 24 odsto, što nije neki veliki skok.Sada, u nekim zemljama kao što je Italija, Salvinijeva stranka je otišla samo gore, što je izuzetak, a imate slučaj da su takve partije vec kontrolisale Mađarsku i Poljsku, tako da nije iznenađenje. Mislim, tu postoji kontrola nad medijima, ali to nije potpuna, već djelimična kontrola, ali i ona svakako pomaže. U ovom trenutku mislim da je pošteno reći i da je odgovor na to da populisti nijesu ujedinjeni”, naveo je Halcel.

Navodi da je populizam mnogo jači nego prije deset godina, ali njegov zamah je usporen.

“Mislim da je sama činjenica njihovog učešća na izborima bila pozitivna stvar za demokratiju i izlaznost je porasla sa četrdeset na pedeset odsto. Postoji velika reakcija protiv desničarskih populista na isti način na koji je postojala velika reakcija protiv desničarskog populizma Donalda Trampa u SAD”, istakao je profesor Halcel.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.