Hrapović: Skriningom otkrivena četiri karcinoma grlića materice
Kenan Hrapović

"Pregledano više od deset hiljada žena"

Hrapović: Skriningom otkrivena četiri karcinoma grlića materice

U Crnoj Gori je od februara prošle godine, od kada se na nacionalnom nivou sprovodi Program ranog otkrivanja karcinom grlića materice, pregledano više od deset hiljada žena, a kod četiri je otkriven tumor, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Ministarstvo zdravlja, Glavni grad i Institut za javno zdravlje Crne Gore organizovali su danas revijalnu vožnju biciklima u cilju unapređivanja ranog otkrivanja karcinoma grlića materice i promocije Nacionalnog skrining programa karcinoma grlića.

Vožnji, koja je krenula sa Trga nezavisnosti, pidružio se eminentni evropski ginekološki centar u okviru Ride4Women, incijative Medicinskog Univerziteta u Gracu – Katedre za ginekologiju i Evropskog udruženja za ginekološku onkologiju (ESGO), koja već šestu godinu predstavlja vožnju biciklima kroz Evropu sa ciljem mobilisanja svih struktura društva, sprovođenja medijske kampanje i podizanja svijesti građana o značaju i mogućnostima prevencije karcinoma grlića materice, prenosi agencija MINA.

Kako su saopštili iz Ministarstva zdravlja, ovogodišnja vožnja prolazi kroz osam država Jugo-istočne Evrope na maršruti od Atine preko Soluna do Graca i ukupnoj dužini od 1,5 hiljada kilometara.

Hrapović je kazao da je ovaj dogadjaj prilika da se pošalje snažna poruka ženama koliko je važno da vode računa o svom zdravlju, kao i da je država i zdravstveni sistem u stanju da im to i omoguci.

„Ako se posmatra zastupljenost karcinoma grlića materice prema dobnim grupama, 45,3 odsto slučajeva dijagnostikovano je kod žena u reproduktivnoj dobi, što je zabrinjavajući podatak“, naveo je on.

Prema riječima ministra, u strukturi umiranja od zloćudnih bolesti kod žena karcinom grlića materice je na četvrtoj poziciji u Crnoj Gori.

Hrapović je kazao da je od 1. februara prošle godine, od kada se na nacionalnom nivou sprovodi Program ranog otkrivanja karcinoma grlića materice, pozvano nešto preko 13,5 hiljada žena, a odazvalo se deset hiljada.

„Ukupno je kod 147 žena urađena biopsija grlića materice, a od tog broja njih 57 je na predkorak ka karcinomu, a kod četiri žene otkriven je karcinom grlića materice“, naveo je Hrapović.

On je naglasio da ukoliko se karcinom grlića materice otkrije u ranoj fazi i odmah započne liječenje, tada su šanse za izliječenje vrlo visoke.

„Kako ne postoje upozoravajući znaci da je rak grlića materice u razvoju, to je skrining jedina mogućnost ranog identifikovanja, što omogućava preduzimanje adekvatnih mjera tretmana, čime se smanjuje rizik nastanka komplikacija“, rekao je Hrapović.

On je dodao da su metode ranog otkrivanja promjena na grliću materice, takozvanog skrininga, jednostavne, brze, besplatne i bezbolne.

„Zdravstveni sistem, na svim nivoima kontinuirano sprovodi brojne zdravstvene i edukativne aktivnosti posvećene svim ženama, sa posebnim akcentom na podizanje svijesti ženama iz osjetljivih populacionih grupa na značaj redovnih preventivnih ginekoloških pregleda“, kazao je Hrapović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.