Jovanović: U prvom kvartalu više od 172 miliona eura bruto priliva stranih direktnih investicija
Miloš Jovanović

Jovanović: U prvom kvartalu više od 172 miliona eura bruto priliva stranih direktnih investicija

U prvom kvartalu 2019. godine došlo je do velikog povećanja priliva stranih direktih investicija, kako u bruto tako i u neto iznosu,kazao je direktor Agencije za promociju stranih investicija, Miloš Jovanović.

“U prvom kvartalu imali smo oko 172 miliona eura bruto priliva stranih direktnih investicija, što je oko 32% više, za isti period prethodne godine, dok smo imali oko 83 miliona neto priliva stranih direktnih investicija, što je povećanje za oko 63 posto u odnosu na isti period prosle godine”, rekao je Jovanović za Novu M.

Skoro dvije godine od članstva naše države u NATO, upitan da li se može reći da su dobri rezultati, posledica političke stabilnosti u zemlji i toga što smo članica ovog saveza, Jovanović kaže da investicije od strane članica NATO saveza u CG su se povećale za oko 66 posto u 2018. godini u odnosu na 2017.godinu.

"To je prevashodno inhibirano činjenicom da smo postali članica NATO saveza u prethodnom periodu i da su sve zemlje članice NATO saveza počele da investiraju u CG iz razloga što osjećaju da je CG mnogo kredibilnija i u svakom slučaju mnogo bolja destinacija za investicije od zemalja koje nisu članice NATO saveza“, naveo je on.

Na pitanje u koje sektore se najviše ulaže i ko su najveći strani investitori u CG i iz kojih zemalja dolaze, Jovanoović je rekao da se najviše ulaže u sektore turizma, bankarstva i telekomunikacija.

"Očekujemo i velika ulaganja u sektorima energetike i saobraćaja , dakle u narednom petogodišnjem periodu na osnovu naših analiza, ekonomija će se razvijati najviše u sektorima turizma, saobraćaja, energetike i poljoprivrede”, istakao je on.

Upitan kakva je investiciona klima u CG i postoje li biznis barijere koje bi valjalo otkloniti, on kađe da se može reći da je glavna manjkavost u sistemu CG siva ekonomija i sveukupni razvitak infrastrukture, na čemu CG predano radi.

"Ove godine su u procesu neki zakoni kojima će se poboljšati još više i sam biznis ambijent, smanjiti siva ekonomija, a kao što znate radimo na razvitku infrastukture, kako bi doprinijeli sveukupnom razvoju, ekonomskom razvoju Crne Gore”, naveo je Jovanović.

Trenutno se u CG realizuje niz višemilionskih projekata, na pitanje koji su najznačajniji i koja je njihova vrijednost, on je kazao da najznačajniji projekti kako materijalnog tako i projekti koji donose nematerijalnu vrijednost su oblasti turizma, tj. turizma na jugu CG.

"Mi predano radimo na razvitku turizma na sjeveru CG i na povezivanju turizma i poljoprivrede, isto na sjeveru. Tako da očekujemo da će se taj trend nastaviti u narednom periodu, s tim da imamo nove najave za velike projekte takođe i u oblasti energetike i poljoprivrede”, pojasnio je Jovanović.

Do kraja 2019. prema riječima Jovanovića, planirana je realizacija projekata u oblasti turizma, zdravstva, energetike,i to u oblasti obnovljivih izvora energije.

"Očekujemo i pravljenje novih hidrocentrala, vjetroelektrana i solarnih elektrana, dok je u oblasti turizma planirana realizacija većih projekata kako na jugu, tako i na sjeveru zemlje, u skladu sa razvitkom projekta ekonomskog državljanstva koji treba da dovede nove kredibilne investitore u CG", zaključio je Jovanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.