8 vrhunskih trikova da lakše preživite visoke temperature
Foto: Ilustracija

8 vrhunskih trikova da lakše preživite visoke temperature

Kada je jako vruće suzdržite se od ispijanja alkoholnih pića ili onih koja sadrže kofein jer i jedno i drugo djeluju kao diuretik - podstiču izbacivanje tečnosti.

Ako niste u prilici da se ispružite na nekoj plaži ili kraj bazena, već ste "osuđeni" na kućne ili kancelarijske uslove, poslušajte ove savjete.

Zamračite kuću

Ujutro, kada sunce počne da izlazi, zatvorite sve prozore i vrata, spustite roletne i navucite deblje zavjese. Na taj ćete način ćete duže zadržati noćnu svježinu unutar kuće.

Koristite ventilatore

Dobro će doći bilo koja vrsta ventilatora - podni, stolni, stropni. Ako ste u prilici, nabavite nekoliko ovih uređaja. U večernjim satima svakako sve u kući otvorite i napravite promaju. Upalite ventilatore koji će dodatno podstaći ulazak svježijeg vazduha.

Rashlađujte se vodom

Napunite lavor vodom i pokvasite stopala. Uz to, koristite mokre peškire ili marame - stavljajte ih preko ramena ili na glavu – do je dobar način da se rashladite. Nekoliko puta dnevno istuširajte se hladnijom vodom.

Dobra ideja je i napuniti vodom prskalice, pa se povremeno osvežite "štrckajući" po licu i djelovima tijela.

Isključite dodatne izvore toplote

Klasične sijalice isijavaju toplotu, pa ih ne palite ako baš ne morate. Iusto se odnosi i na upotrebu računara i ostalih električnih. Takođe, jedite svježu, laganu hranu koja ne zahtijeva kuvanje ili pečenje.

Pijte dovoljno vode

Važno je održavati pravilnu hidratiaciju tijela jer se tečnost pojačano gubi iz tijela tokom velikih vrućina. Ukoliko se jako znojite, svakako uzimajte hranu ili pića koja će vam osigurati dovoljno elektrolita, na primjer limunadu s malo soli.

Izbjegavajte alkohol i kofein

Kada je jako vruće suzdržite se od ispijanja alkoholnih pića ili onih koja sadrže kofein, jer i jedno i drugo djeluju kao diuretik.

Stavite led pred ventilator

Ispred ventilatora stavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda, ili plastične boce koje ste prethodno napunili vodom i zaledili. Rashladiće vam vazduh u kući.

Vodite računa o tome šta jedete

Izbjegavajte obilne obroke bogate ugljenim hidratima. jer mogu da povećaju metaboličku toplinu (nusproizvod metabolizma našeg organizma), a time i toplotu tijela.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.