Akcijom čišćenja započeta

Akcijom čišćenja započeta "Inicijativa za zeleni Lovćen"

Danas je na Ivanovim koritima započeta ,,Inicijativa za zeleni Lovćen'' koju su pokrenuli nevladina organizacija ,,Aktivna zona'' i Nacionalni park Lovćen, a sa ciljem pozelenjavanja djelova nacionalog parka oštećenih požarima, koja će trajati do oktobra tekuće godine.

Inicijativa je započeta akcijom čišćenja tri lokacije u okviru nacionalog parka (Staza vuka, put ka Mauzoleju i lokacija u blizini restorana ,,Pod bukvom'') uz podršku od preko 100 izviđača iz Budve, Herceg Novog, Bara, Cetinja, Podgorice i Rožaja, članova/ca Saveza izviđača Crne Gore.

Danas je na tri lokacije prikupljeno preko 150 vreća otpada, a podršku akciji pružilo je DOO Komunalno Cetinje, koje je obezbijedilo prevoz prikupljenog otpada. Takođe, Inicijativi se pridružila i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje, koja je obezbijedila prevoz izviđača na udaljenim lokacijama.

2

Na otvaranju akcije je govorio predsjednik Saveza izviđača Crne Gore, Peko Vukadinović, koji je kazao da je dužnost svakog izviđača da bude primjer u društvu i da je odaziv više od 100 izviđača na akciju čišćenja, upravo primjer kako društvo treba da brine o svojoj okolini.

Izviđače je pozdravio i koordinator Inicijative ispred Aktivne zone, Miloš Marković, koji je izrazio zadovoljstvo što se Inicijativi za zeleni Lovćen pridružio Savez izviđača Crne Gore i poželio svima dobrodošlicu u zajednički nacionalni park.

"Cilj nam je da ovim putem skrenemo pažnju na nebrigu pojedinih posjetilaca parka i dokažemo da se kroz druženje i zajedničku akciju mogu riješiti problemi u zajednici",kazao je Marković.

3

Najviše otpada je bilo na lokaciji u blizini restorana ,,Pod bukovom'', gdje su u toku trajanja akcije čišćenja spontano zaustavili saobraćaj na 15 minuta, iskazujući na taj način protest i apel na posjetioce parka da otpad odlažu na vidno obilježene lokacije, savjesno i brižno prema prirodi u kojoj često uživaju.

Posebnu zahvalnost organizatori duguju rendžerima nacionalnog parka, koji su koordinisali akcijom čišćenja i zajedno sa svima učestvovali u čišćenju, ali i JU Lovćen-Bečići na izvrsnom ručku i gostoprimstvu za sve učesnike/ce akcije.

Novo druženje i akciju najavljuju već za sljedeću sedmicu (nedjelja, 16.06.2019. godine), kada će, u saradnji sa Planinarskim klubom ,,Soko'', organizovati ,,Šetnju za zeleni Lovćen'', otvorenu za sve zainteresovane. Uz donaciju od minimum 5,00 eura, koja će biti iskorišćena za nabavku sadnica javora i bukve, učesnici/ce šetnje će obići vrh ,,Babina glava 1474'' i šetati najljepšim predjelima nacionalnog parka.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.