Za nepoštovanje neradne nedjelje kazne od 1.000 do 10.000 eura
Ilustracija

Za nepoštovanje neradne nedjelje kazne od 1.000 do 10.000 eura

Namjera uvođenja neradne nedjelje u prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o Unutrašnjoj trgovini neće ugroziti poslovanje poslodavaca, saopštila je za Antenu M Biljana Jakić iz Ministarstva ekonomije.

„Promet se neće ugroziti već će se prenijeti na ostale dane kojima se obavlja trgovina. Kad pričamo o poslovanju treba se vezati na sistemski zakon o radu koji je propisao da zaposleni ima pravo na sedmični odmor koji se koristi nedjeljom“, kazala je Jakić za Antenu M.

Poslodavci koji su preko privredne komore inicirali uvođenje neradne nedjelje smatraju, kako je kazala Jakić, da će na taj način biti bolja produktivnost radnika.

„Predlagač ovog zakona, Vlada Crne Gore, uvrstila je taj član u zakon o unutrašnjoj trgovini i na taj način je, samo ono što je u zakonu o radu, precizirala u odnosu da priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine ne zahtjeva rad nedjeljom“, kazala je Jakić.

Jakić dodaje da je vlada u odnosu na neradnu nedjelju uvela izuzetke.

„Namjera je bila da damo mogućnost da rade oni poslodavci čijim radom bi se štitio javni interes. Zakonom su precizirani prodajni objekti i druga poslovna mjesta koja mogu raditi“.

Na koji način će kontrolisati da li neko poštuje zakon ili ne Jakić je odgovorila:

„Utvrdili smo koje su to mjere i radnje koje će nadležna inspekcija sprovoditi u slučaju da poslodavci rade nedjeljom. To će biti zatvaranje tih objekata dok je neradna nedjelja kao i kaznene odredbe u rasponu od hiljadu do 10.000 eura“.

Zakon je u skupštinskoj proceduri, zaključila je Jakić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.