Mujović: Radiću na modernizaciji Elektrotehničkog fakulteta
Foto: Ilustracija

Mujović: Radiću na modernizaciji Elektrotehničkog fakulteta

Biti na čelu Elektrotehničkog fakulteta predstavlja ogromno zadovoljstvo i privilegiju, kazao je novoizabrani dekan Saša Mujović.

Mujović je rekao da je izazov opravdati povjerenje kolega i  podršku upravnog odbora Univerziteta Crne Gore da rukovodi institucijom svijetle tradicije, koja ima sve preduslove za prosperitetnu budućnost.

„Dakle ta činjenica je dovoljno ispirativna i izazovna za mene i dovoljno pod znacima navoda teška i jednostavno smatram da moram odgovoriti tom zahtjevu i moram opravdati to veliko povjerenje koje sam dobio. Ja sam na Elektrotehnički fakultet zakoračio kao student još 97-me godine, na ovom fakultetu sam proveo lijepe studijske dane nakon toga sam zasnovao radni odnos, magistrirao, doktorirao, započeo profesorsku karijeru i jednostavno ovaj fakultet je meni jako puno dao i ja ovom fakultetu jako puno dugujem“, kazao je Mujović za Novu M.

Upitan gdje je danas Elektrotehnički fakultet i kako bi ga opisao, Mujović kaže da taj fakultet jedna od najboljih i najorganizovanih jedinica Univerziteta CG.

"Danas Elektrotehnički fakultet ima jako veliki broj studenata, bavimo se nekim temama koje su jako interesantne i privlačne studentima i to je neka naša velika sreća. Tako da u principu Elektrotehničkom fakultetu gravitira veliki broj rekao bih najboljih studenata. Možemo se pohvaliti takođe i veoma kvalitetnim nastavnim kadrom i time da se nastava na Elektrotehničkom fakultetu izvodi po modernizovanim nastavnim planovima i programima“, rekao je on.

Na pitanje da li tokom njegovog dekanskog mandata ima prostora za neke značajnije iskorake u radu Elektrotehničkog fakulteta, Mujović kaže da prva i osnovna stvar koja nas vrlo brzo čeka je reakreditacija studijskih programa i to je jedna sjajna prilika da nastavni planovi i programi budu još više modernizovani da se unesu neki nove predmeti u nastavne planove i programe.

"Takođe, pravac mog djelovanja mora da bude i stalna borba za osavremenjavanje i poboljšanje radnih uslova zaposlenih na elektrotehničkom fakultetu i studenata. I takođe za osavremenjavanje laboratorije. Ja bih rekao to da je jedan korpus mog djelovanja koji treba da se realizuje na dnevnom nivou“, istakao je Mujović.

On navodi i da broj zaposlenih na Elektrotehničkom fakultetu nije adekvatan, odnosno da nedostaje nastavnika i saradnika, te da bi trebalo raditi i na riješavanju tog problema. Manjkavost je, prema njegovim riječima i to što se za upis magistarskih i doktorskih studija u ovoj obrazovnoj ustanovi, odluči mali broj ljudi.

„Naravno studije elektrotehnike su same po sebi veoma teške i izazovne i to svakako može biti jedna od ograničavajućih okolnosti. Međutim, ono što smo detektovali kao najveći problem je upravo to što naše privredno okruženje ne prepoznaje i ne verifikuje ove diplome na pravi način. Šta to znači? Pa jednostavno ako vi radite u nekoj državnoj kompaniji i tamo ste se zaposlili na poziciji elektro-inžinjera, završili ste Elektrotehnički fakultet, dobili ste radno mjesto sa tom diplomom, dakle sa aspekta vašeg napredovanja i sa aspekta nekog materijalnog benefita jednostavno neće se ništa odraziti ukoliko vi magistrirate i doktorirate. I to vrlo često zna da bude taj neki kamen spoticanja i nešto što će odbiti potencijalne kandidate od vaših studija“, pojasnio je Mujović.

Zahvaljujući Mujoviću, Elektrotehnički fakultet je dobio mogućnost da učestvuje u najvećem projektu na teritoriji Jugoistočne Evrope, Horizon 2020.

„Projekat je jako vrijedan nekih 24 miliona eura, ogroman broj renomiranih partnera je uključen u taj projekat i nekoliko referentnih svjetskih univerziteta. Projekat se bavi najeminentnijim u oblasti elektroenergetskih sistema. Smatram da učešće u takvom projektu i rad sa referentnim partnerima, doprinosi i podiže kvalitet. Učešće u ovom projektu utiče na referentnost fakulteta, najveća benefit je što smo u taj projekat uključili naše mlade saradnike, gdje oni imaju priliku da na najbolji način uče i da se na najbolji način razvijaju“, kazao je on.

Zašto bi se jedan svršeni srednjoškolac trebao odlučiti za Elektrotehnički fakultet, Mujović ističe da je taj fakultet sjajno mjesto za male ljude, gdje mogu da valorizuju svoj trud. Dodajući da studije elektrotehnike nijesu lake, međutim, njihova budućnost je najsigurnija i najizvjesnija, okončanjem ovog fakulteta.

Mujović je završio srednju Elektrotehničku školu „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, kao najbolji đak generacije. Elektrotehnički fakultet u Podgorici upisao je 1997. godine a završio 2001. kao prvi student u generaciji. Na istom fakultetu je magistrirao i doktorirao 2004. odnosno 2010. godine. Profesorsko zvanje je obavljao od 2011. godine i do sada je obavljao funkciju prodekana za finansije na Elektrotehničkom fakultetu. Na mjesto dekana Elektrotehničkog fakulteta, stupiće 3. avgusta.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.