Koča Đurišić

Đurišić reagovao

"Korać poručuje glasačima da izaberu SPC ili DPS"

Univerzitetski profesor i nekadašnji potpredsjednik Vlade Zorana Đinđića, prof. dr Žarko Korać poručuje glasačima vladajućih partija u Crnoj Gori da izaberu Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) ili Demokratsku partiju socijalista (DPS), kazao je funkcioner Demokratskog Fronta (DF) Koča Đurišić.

Đurišić je kazao da DF najoštrije osuđuje izjavu Žarka Koraća da SPC u Crnoj Gori potpuno politički istupa i da odbacuje svoje vjernike koji nijesu srpske nacionalnosti.

"Tako nešto, naprosto, nije istina. Žarko Korać svojim izjavama pokazuje da ne zna kakvo je stanje među vjernim narodom u Crnoj Gori i da pod krovom Srpske pravoslavne crkve još uvijek u skladu obitava apsolutna većina građana Crne Gore. Nije SPC ta koja traži od svojih vjernika da se opredjele politički ili nacionalno na ovaj ili onaj način, već upravo DPS i druge režimske strukture vrše pritisak na svoje članove, simpatizere i birače da ne budu pod duhovnim okriljem SPC ili im propisuju kako moraju da se nacionalno izjasne", rekao je Đurišić.

Đurišić navodi da je SPC u Crnoj Gori otvorena kuća za sve pravoslavne vjernike u Crnoj Gori ma kojoj političkoj opciji pripadali i ma koje nacionalne pripadnosti bili.

"Najbolji dokaz za to jesu upravo dešavanja koja smo imali u maju, a koja su vezana za proslavu velikog praznika pravoslavnog naroda u Crnoj Gori, Svetog Vasilija Ostroškog. Ogroman broj vjernika koji je pristupio svecu u Ostrogu i koji je izašao na tradicionalnu litiju u Nikšiću pokazuje da pravoslavna vjera i SPC-u prevazilaze dnevnopolitičke podjele i da pod tim krovom svi mi koji smo pravoslavci, ma kojoj političkoj opciji pripadali i ma koje nacionalnosti bili, možemo da stanemo", dodao je Đurišić.

Đurišić tvrdi da će biti još očiglednije 15. juna na Saboru uoči Trojčindana u Podgorici kada će, kako navodi, svi moći da vide pravoslavni narod ujedinjen i spreman da brani crkvu u kojoj je kršten.

On dodaje da takve konstatacije protiv SPC-a, a u korist antisrpskog i antipravoslavnog režima, iznose "istrošeni političari koji su najviše štete nanijeli svojoj zemlji i vladama u kojima su pokrivali ministarske funkcije".

"Mi znamo šta Žarku Koraću najviše smeta kada su u pitanju SPC i pravoslavni vjernici u Crnoj Gori. Smeta mu što smo protiv gej brakova i protiv toga da se tim ljudima dozvoli usvajanje i vaspitavanje djece. Zato ovaj gej lobista, u susret usvajanju novog 'Zakona o slobodi vjeroispovjesti', kojim se pod zakonski okvir želi podvesti otimačina crkvene imovine, pravi ovakve konstrukcije, želeći da nanese štetu onoj organizaciji kojoj se po svim istraživanjima u posljednje 30 godina u Crnoj Gori najviše vjeruje", tvrdi Đurišić.

Đurišić navodi i da Korać nastavlja niz obraćanja javnosti, koji ovih dana imamo u Crnoj Gori, od strane, kako kaže, beogradskih najamnika u službi Mila Đukanovića i antipravoslavnog i antisrpskog režima u Podgorici, želeći da pokoleba srpski narod i ostale pravoslavne narode u Crnoj Gori.

"Takođe, ovakvim izjavama šalje se poruka pravoslavnim hrišćanima iz DPS-a i drugih režimskih stranaka da će se pred njih staviti jasan izbor – ili SPC ili DPS tj. ili Sveti Vasilije Ostroški ili Milo Đukanović, da li Bog ili Komitet. Vjerujemo da će naša pravoslavna braća znati da odaberu i da ćemo se konačno sjediniti u Hristu za naše dobro a za propast naših neprijatelja i neprijatelja naše crkve. Zato ćemo svi da se nađemo 15. juna u Podogrici i da pošaljemo snažnu poruku onima koji žele da udare na našu zajedničku kuću", zaključio je Đurišić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.