Biogradska gora je mesto gdje su mir pronašli Tito, Sofija Loren, Harison Ford
Biogradska gora

Najpitomija prašuma na Balkanu

Biogradska gora je mesto gdje su mir pronašli Tito, Sofija Loren, Harison Ford

Biogradska gora je jedna od poslednje tri prašume u Evropi, predstavlja oazu mira i dar prirode u kojoj su se svojevremeno odmarali predsjednik SFRJ Josip Broz Tito, filmska zvijezda Sofija Loren, a prije nekoliko godina se njenim stazama biciklom provozao i glumac Harison Ford.

Omeđena planinskim visovima, ispresijecana potocima, uvalama i jezerima, ukrašena drevnim šumama i livadama, Nacionalni park Biogradska gora predstavlja pravi dar prirode, a nalazi se na sjeveroistoku Crne Gore, te može biti jedna od destinacija za predah na putu za crnogorsko primorje, ali i mjesto za odmor.

Šef službe zaštite Nacionalnog parka Biogradska gora, Mile Rnković ispričao je da zaštita parka datira još od 1878. godine, kada je šuma u poklon data tadašnjem gospodaru Crne Gore knjazu Nikoli, a uvidevši njenu vrijednost, knjaz je šumu odmah stavio pod zaštitu. Zbog toga, nosi naziv i Knjažev zabran.

Biogradska gora je smještena između rijeka Tare i Lima i obuhvata površinu od oko 5.600 hektara, a njena najveća vrijednost, kaže Rnković, je prašuma koja se prostire na 1.600 hektara.

Jedna je od poslednje tri prašume u Evropi i predstavlja prvo zaštićeno područje posle Nacionalnog parka Jelouston u SAD.

„Ovdje sve nastaje i umire prirodnim putem. Nema miješanja čovjeka i nastojimo da sve ostane tu gdje jeste. Jedino što moramo da oslobodimo su pješačke staze, sve ostalo umire prirodnim putem“, rekao je Rnković za Tanjug.

16137597295ce7f72f54ac3350775223760x570

Foto: NPCG

U srcu prašume smješteno je Biogradsko jezero, na nadmorskoj visini od 1.094 metara, na planini Bjelasici, koja, navodi Rnković, nosi epitet najpitomije planine Balkanskog poluostrva do čijih vrhova i jezera je lako doći.

U Biogradskom jezeru ogleda se zelenilo vjekovne šume dajući mu zelenu boju, a na jezeru postoje drveni čamci koji su posebno pravljeni za planinska jezera i u kojima se posjetioci mogu provozati jezerom.

Osim toga, u nacionalnom parku smješteno je još pet jezera – Šiško, Ševarine, Ursulovačko veliko i malo jezero i Pešića jezero, a Rnković naglašava da sva jezera, kao i Biogradsko, imaju svoju draž i ljepotu.

„Svi vrhovi planine Bjelasice i jezera imaju svoju draž, ali Biogradsko jezero u srcu prašume je neodoljivo i jednom ko dođe ovdje, uvijek se rado vrati“, objašnjava Rnković.

201901122101325c3a4ef2b7896820821a46bdjpeg

Foto: NPCG

Biogradsku goru je prošle godine posjetilo rekordnih 60.000 turista, a najčešći posjetioci su iz Crne Gore, Srbije, Rusije, Ukrajine, Njemačke, Francuske, Engleske.

Cijene se u Nacionalnom parku Biogradska gora, kaže Rnković, nisu mijenjale u poslednje dvije godine, tako da cijena ulaznice iznosi tri eura po osobi, odnosno 1,5 eura za organizovane grupe i đačke ekskurzije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.