Regionalna integracija nije alternativa EU već dobrodošao proces u međuvremenu
Bregu: Integracija u regionalni ekonomski prostor dobitna kombinacija za sve

Bregu sa Lajčakom

Regionalna integracija nije alternativa EU već dobrodošao proces u međuvremenu

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu sastala se u Bratislavi sa ministrom vanjskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom. Dvoje zvaničnika su razgovarali o predstojećem samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa u julu u Poznanju, a naročito o rezultatima sprovođenja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor.

„Integracija u regionalni ekonomski prostor je dobitna kombinacija za sve. Povezanost unutar regiona povećava trgovinsku razmjenu, obogaćuje radnu snagu i pruža više mogućnosti za zaposlenje, te region čini atraktivnijim za direktna strana ulaganja. Takođe njeguje dobrosusjedske odnose i ohrabruje uzajamno učenje i razmjenu dobrih praksi ekonomija koje se suočavaju sa sličnim izazovima. Uzlazni trendovi ekonomskih pokazatelja, kao i ispitivanja javnog mnjenja pokazuju koristi od sprovođenja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor,“ rekla je Bregu.  

Ona je ocijenila da imamo stvarne rezultate koji proizilaze iz regionalnih napora.

"Ciljevi do 2020. godine u domenu zaposlenosti, obrazovanja i trgovinskog bilansa su ili postignuti ili premašeni. Građani regiona su prepoznali pozitivne uticaje, a istraživanje Balkanski barometar bilježi stalno povećanje zadovoljstva građana načinom na koji stvari funkcionišu u njihovoj ekonomiji. Podrška regionalnoj saradnji i evropskoj integraciji je veća nego ikada. Slika je, naravno, daleko od ružičaste, a ozbiljni izazovi su i dalje tu. Približavanje je i dalje daleko, a bilateralna pitanja često prijete da zasjene reformske inicijative.Uprkos svemu, ne trebamo gubiti iz vida dobre razloge za optimizam i kontinuiranu odlučnost,“ dodala je Bregu. 

Ministar Lajčak izrazio je snažnu podršku Savjeta za regionalnu saradnju i aktivnostima ove organizacije, ističući važnost regionalne saradnje u procesu EU integracija.

Generalna sekretarka Savjeta ukazala je i na moguće posljedice prepuštanja zamoru proširenja i nepružanja vjerodostojne perspektive Zapadnom Balkanu, što ima realan potencijal da uspori reforme i otvori prostor da političari umjesto toga svoje pristalice okupe oko populističke, ksenofobične, nacionalističke i zapaljive retorike, saopšteno je iz RCCa.

Bregu je zaključila da regionalna integracija nije alternativa integraciji u Evropsku uniju, već da je to u međuvremenu dobrodošao i veoma koristan proces, kojim se Evropska unija ne oslobađa stvarne i vjerodostojne posvećenosti ni perspektive proširenja niti se ekonomije Zapadnog Balkana oslobađaju ispunjavanja zahtjeva pravne stečevine EU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.