Andrijevica: 7 000 kubika šume bespravno posječeno, suspendovan šumar
Sastanak na terenu

Slučaj kod državnog tužilaštva

Andrijevica: 7 000 kubika šume bespravno posječeno, suspendovan šumar

Zbog bespravne sječe preko 7.000 kubika u Andrijevici je suspendovan šumar a prijava proslijeđena Odsjeku za privredni kriminal CB Berane.

Predstavnici Koordinacionog međuresorskog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu održali su novi sastanak, ovoga puta u Opštini Andrijevica. Sastanak je održan na terenu i to u gazdinskoj jedinici Gradišnica – Jelovica koja je kroz prethodne aktivnosti Koordinacionog tima označena kao prostor sa najvećim nelegalnim aktivnostima na području te opštine, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz toga resora podsjećaju da je početkom prethodnog maja na prostoru ove gazdinske jedinice identifikovana bespravna sječa četinara u većem obimu.

Tada je protiv odgovornog službenika Uprave za šume pokrenut disciplinski postupak i vještačenje koje je bilo neophodno u ovom slučaju.

"Prema riječima predsjednika Koordinacionog tima, državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Mišo Anđelić riječ je o bespravnoj sječi koju nadležni organi nijesu blagovremeno prijavljivali, te da je jasno da su u ove aktivnosti uključeni pojedini službenici Uprave za šume iz Područne jedinice Andrijevica, ali i ostali akteri u lancu vezano za promet nelegalno posječenog drveta.Nakon obilaska terena i analize stanja predstavnici međuresorskog tima su odlučili da svu raspoloživu dokumentaciju dostave specijalnom državnom tužilaštvu. Ukupna drvna masa koja je posječena je preko 7.000 kubika, šumar je suspendovan i prijava proslijeđena Odsjeku za privredni kriminal CB Berane.", kaže se u saopštenju.

6211863021877694046105656817485989343133696n

Nadležni nisu blagovremeno prijavili bespravnu sječu

Anđelić je naglasio da će državni organi biti istrajni u namjeri da se sve počinioce bespravnih aktivnosti u šumarstvu privredu pravdi, u cilju realizacije aktivnosti na očuvanju šumskih resursa i njihovom održivom gazdovanju.

Sjednici na terenu prisustvovao je i presjednik opštine Andrijevica Srđan Mašović koji je izrazio zadovoljstvo radom Koordinacionog tima i naglasio da će opština pružiti punu podršku daljim aktivnostima na suzbijanju bespravnih aktivnosti I u ovoj oblasti.

On je iskazao spremnost da opština formira komisiju koja će pratiti stanje putne infrastrukture na lokalnim/šumskim putevima, kako bi se spriječila njihova devastacija od strane koncesionara i ispunila očekivanja lokalnog stanovništva.

Iz Ministarstva ističu da je od početka aprila, kada je počeo sa radom Koordinacioni tim za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu, postignuti su evidentni rezultati na otkrivanju nelegalnih aktivnosti u ovoj oblasti.

"Tim je u ovom periodu posebnu pažnju posvetio otkrivanju i procesuiranju bespravnih sječa na području više područnih jedinica u opštinama na sjeveru Crne Gore. Intenzivno se sprovodi i kontrola preduzeća korisnika šuma, prvenstveno sa aspekta njihovog zakonitog poslovanja, ažurne dokumentacije i izmirenih obaveza prema zaposlenim i državi. Na tom planu pokrenute su mjere za prinudnu naplatu potraživanja i izricanje novčanih kazni, o čemu se javnost u kontinuitetu informiše, nakon svake sjednice Korodinacionog tima.".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.