Zaboravljeno lijepo ponašanje: Pozdravite komšije, recite HVALA i IZVINI
ilustracija

Bonton za žene

Zaboravljeno lijepo ponašanje: Pozdravite komšije, recite HVALA i IZVINI

Šta to razlikuje jednu damu od mase drugih žena? Naravno, njeno ponašanje!

Ako vam je stalo do mišljenja drugih ljudi, veoma je važno kakav ćete utisak ostaviti, pogotovo kada prvi put nekoga upoznate. Zato pročitajte kakva pravila ponašanja su obavezna ukoliko želite da o vama misle kao o kulturnoj, vaspitanoj i prefinjenoj dami.

Da li ste znali da žena uvijek prva pruža ruku muškarcu? Takođe, starija osoba prvo nudi ruku mlađoj, obrnuto je znak nepoštovanja.

Ukoliko šetate ulicom sa prijateljicom ili sa bilo kim drugim, a ona sretne i pozdravi nekog prolaznika, i vi treba da ga pozdravite.

U restoranu mlađe osobe ustaju kada stolu priđe neko stariji. Žena ustaje samo ako je mlada, a stolu prilazi neko stariji po godinama ili položaju. Opšte pravilo je da kada neko ulazi u sobu gdje ima ljudi, ona prva pozdravlja sve, bez obzira na pol i godine. Takođe, dama nikada ne drži laktove na stolu!

Takođe, osoba koja je mlađa po godinama, a nalazi se na visokom položaju, ne treba da očekuje da je svi prvi pozdrave.

Kada je riječ o razgovoru sa ljudima, prava dama nikada neće upadati drugima u riječ - sačekaće da završe svoje izlaganje, a zatim reći svoje mišljenje, ne vrijeđajući tuđi stav.

Takođe, prava dama na kompliment odgovara sa Hvala. Ako na rečenicu "Prelijepo izgledate" odgovorite Znam, ostavićete utisak prepotentne osobe sa previsokim mišljenjem o sebi.

Kada pogriješite, izvinite se, to je odlika lijepo vaspitane osobe, bilo da je u pitanju muškarac ili žena.

Što se tiče dolaženja na sastanke, uvijek dođite na vrijeme i ispunjavajte obaveze u predviđenom roku - osim što će za vas svi imati samo riječi hvale, tako ćete i ispoštovati tuđe i svoje vrijeme.

Smisao za humor je dobrodošla osobina, ali prava dama ne ismijeva nikoga - šalite se isključivo na svoj račun!

Kada je riječ o izgledu, uvijek budite obučeni u skladu sa prilikom. Diskretna i nenapadna šminka odlika je prave žene sa prefinjenim stilom.

Podrazumijeva se, kada zijevate, kašljete ili kijate da obavezno stavite ruku na usta, a ono što malo ko zna jeste da bonton strogo zabranjuje poštapalicu Nazdravlje. Na taj način se samo skreće pažnja na to i čini da se osoba koja je kinula osjeća neprijatno.

Pozdravite svakog komšiju koji živi u vašoj zgradi. Ljubaznost i osmijeh uljepšaće dan i vama i njemu! Starijoj osobi persirajte u svakoj prilici, izuzev kada ona insistira da to ne radite, a svaki put kada uđete u zatvorenu prostoriju skinite šešir ili kapu.

zena

Što se tiče infomacija o bivšem mužu, nekadašnjoj prijateljici ili bivšoj firmi, sve negativno zadržite za sebe. U suprotnom ćete ispasti samo tračara koja ne umije da čuva tajnu, a natjeraćete ljude i da se zapitaju kakva ste vi to osoba kada ste bili u takvim okruženjima.

Jedna dama nikada neće baciti smeće na ulici - sačuvajte otpatke u torbi dok ne naiđete na prvu kantu.

Što se tiče komunikacije preko poruka, nikada ne pišite velikim slovima, to se smatra nepristojnim, jer liči na vikanje.

I najvažnije pravilo i za dame i za džentlmene - poštujte druge i bićete poštovani!

Stil.kurir.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.