Bregu: EU nikada neće biti kompletna bez Zapadnog Balkana
Bregu u Bratislavi, foto:RCC

Negativne trendove preokrenuti reformama

Bregu: EU nikada neće biti kompletna bez Zapadnog Balkana

Evropska unija bez Zapadnog Balkana nikada neće biti kompletna i ne može se pretpostaviti da će uobičajeni angažman obezbjediti stabilnost na Zapadnom Balkanu pa bi EU trebalo da zauzme mnogo čvršći politički i strateški pristup u regionu, rekla je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Ona je učestvovala na GLOBSEC forumu u Bratislavi, zajedno sa predsjednicima Crne Gore i Srbije, Milom Đukanovićem i Aleksandrom Vučićem, i ministarkom vanjskih poslova Bugarske Ekaterinom Zaharijevom na panelu „Zapadni Balkan, udaljavanje od Evrope?“

Bregu je kazala da moramo da se okrenemo  od „geopoetike“ ka geopolitici. 

"Evropska unija mora biti spremna da Zapadni Balkan zaista postavi kao svoj geopolitički prioritet i da politički sukob na Zapadnom Balkanu oblikuje kao borbu za ili protiv Evrope. Ovakav pristup pomoći će da se održi stabilnost i uticaj u sopstvenom, problemima opterećenom dvorištu,“ rekla je  Bregu.

Ona je poručila i da „Zapadni Balkan pripada evropskom lancu vrijednosti i mora čvrsto ostati na putu demokratije, sloboda, prava pojedinaca i održivog razvoja.    

"Ako je Evropska unija posvećena zajedničkoj budućnosti, i ako su ekonomije Zapadnog Balkana takođe posvećene zajedničkoj budućnosti, nema razloga da proces integracije bude ograničen ili zaustavljen. Dugo čekanje na vratima Evrope u velikoj je mjeri uticalo na region. Ujedinjene nacije procjenjuju da bi do 2050. godine Zapadni Balkan mogao izgubiti 14 posto svog trenutnog stanovništva. Odliv visokokvalifikovane radne snage je posebno zabrinjavajući, jer ga u ogromnoj mjeri čine mladi i visokokvalifikovani radnici i stručnjaci, što ne iznenađuje, s obzirom da je stopa nezaposlenosti mladih (preko 35%) više nego dvostruko veća od iste stope u EU,“ dodala je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju.

„Da bi se to promijenilo, a negativni trendovi preokrenuli nije dovoljno obavljati zadatke samo radi birokratskih procesa i kvantitativnih mjerila. Moramo težiti sprovođenju opipljivih, nepovratnih, strukturnih reformi koje će Zapadni Balkan približiti standardima Evropske unije i tako zaista poboljšati život građana,“ zaključila je Bregu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.