Članice Asocijacije poslovnih žena Crne Gore posjetile polja ruža i destilerije u Bugarskoj
ilustracija

Studijska posjeta

Članice Asocijacije poslovnih žena Crne Gore posjetile polja ruža i destilerije u Bugarskoj

Članice Asocijacije poslovnih žena Crne Gore, korisnice/i i zaposleni u partnerskim organizacijama prekograničnog projekta „Zajedno jači – Razvoj proizvoda i internacionalizacija“ – STRONGER, boravili su proteklih dana u Bugarskoj.

Tokom studijskog putovanja  posjetili su polja ruža, destilerije i imali priliku da se upoznaju sa bugarskom tradicijom uzgoja i prerade ruža.

Članice Asocijacije su sa ostalim partnerima posjetile Muzej ruža, Institut za ruže i eterično bilje i prisustvovale su Festivalu ruže u Sofiji. Putovanje je organizovalo Sveučilište u Zadru, kao jednu od aktivnosti koje se realizuju u okviru projekta Stronger.

Tokom sljedećeg mjeseca planirano je studijsko putovanje u Provansu, kao jedna od aktivnosti projekta.

U periodu od februara  do aprila 2019. godine Asocijacija poslovnih žena je realizovala specijalizovane programe obuka za trenere i preduzetnike/ce koji/e se bave prikupljanjem i preradom ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. Polaznici su prošli edukaciju u oblasti marketinga i brendiranja, uzgoja i prerade ljekovitog bilja, standardizacije proizvoda i internacionalizacije (prekogranična saradnja i izvoz), e-commerca (elektronska trgovina) i B2B (business-to-business), klastera i upoznali se sa mogućnostima finansiranja iz EU i drugih fondova. Obukama u Nikšiću je prisustvovao veliki broj polaznika/ca iz južne i centralne Crne Gore, kaže se u saopštenju.

Projekat Stronger Asocijacija poslovnih žena Crne Gore sprovodi u partnerstvu sa Razvojnom agencijom Brodsko posavske županije – CTR, Udruženjem poslovnih žena u Bosni i Hercegovini, Ustanovom za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija i Sveučilištem u Zadru.

Kako se dodaje, projekat će privrednicima/cama koji/e se bave prikupljanjem, preradom i plasmanom začinskog, ljekovitog i mediteranskog bilja omogućiti podršku kroz specijalizovane programe obuke u oblastima: ispitivanje proizvoda u svim fazama razvoja, značaj standardizacije, mogućnosti i način brendiranja, internacionalizacija poslovanja, izvoz, prekogranična saradnja, preduzetničke vještine u planiranju poslovanja koje su neophodne za kvalitetan nastup na tržištu.

Takođe, potencijalnim korisnicima/cama projekta će se omugućiti povezivanje sa proizvođačima iz Hrvatske i BiH u cilju zajedničkog plasmana proizvoda u zemlje EU. Finansiran je iz Interreg IPA Programa prekogranične saradnje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru za period 2014-2020 i kofinansiran od strane Ministarstva javne uprave Crne Gore.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.