Halačeva i Kovačević sadili drveće u dvorištu škole u Danilovgradu

Životnu sredini da štite i mladi i stari

Halačeva i Kovačević sadili drveće u dvorištu škole u Danilovgradu

Evropska unija u Crnoj Gori obilježila je Dan zaštite životne sredine, organizacijom nekoliko aktivnosti u Danilovgradu. Aktivnosti su organizovane danas, umjesto 5. juna kada se obilježava ovaj dan, zbog prethodno loših vremenskih uslova.

 U saradnji sa lokalnom upravom, predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori i EU info centra, podržali su akciju čišćenja dvorišta i okoline Osnovne škole „Njegoš“ u Spužu, u kojoj su učestvovali njeni učenici.

Šefica Sektora za politiku, evropske integracije i privredu u Delegaciji EU Plamena Halačeva i predsjednica opštine Danilovgrad Zorica Kovačević zajedno su posadile više drveća u dvorištu škole. Halačeva je tom prilikom istakla da je jako ponosna na mlade stanovnike Danilovgrada, koji su zajedničkom akcijom dali primjer kako treba da se štiti životna sredina.

„Otpad koji se nepravilno odlažemo ugrožava zdravlje ljudi, zagađuje okolinu i ima negativan uticaj na turizam i ekonomski razvoj. EU ima jasna pravila o tome kako treba da se tretira otpad. Naš prioritet je da prvo spriječimo stvaranje otpada, a drugo - da otpad recikliramo i ponovo iskoristimo“, istakla je Halačeva.

Radionica

EU je posvećena smanjenju količine plastike. Jedan od načina je i odluka da do 2030. godine sva plastična ambalaža bude napravljena od recikliranog materijala.

„Kada bacimo kesu od sendviča, kutiju za salatu ili bocu sa vodom nakon ručka, one ne nestaju - one postaju otpad. Plastika koju bacamo, bez razmišljanja, dolazi do naših okeanima i uništava naš morski život. A ono što ulazi u naša mora, završava na našem tanjiru. Procijenjeno je da 30% ribe koju jedemo ima plastiku u sebi“, navela je Halačeva tokom razgovora sa djecom.

Kovačević je u razgovoru sa djecom istakla da zaštitom životne sredine svi moraju da se bave – I stariji I mlađi.

“Upravo zato, povodom Dana zaštite životne sredine smo se okupili ovdje da zajednički zasadimo sadnice drveća i učestvujemo u akciji čišćenja, i tako i kroz sopstvenu akciju damo primjer i svima ostalima, i podsjetimo na značaj zaštite prirode za život svih nas“, rekla je Kovačević.

Regionalnicentar

Pored akcije čišćenja, u obližnjem vrtiću „Zora Šaranović“ u Spužu organizovana je i radionica „Put sjemena“, tokom koje su predavači iz NVO „Eco Logic“ na praktičan i interaktivan način učili mališane kako da štite životnu sredinu.

Izložba „Crna Gora i Evropska unija - partnerstvo koje traje“ na trgu do 21. juna

Na Trgu 9. decembar, preko puta zgrade opštine, Halačeva i Kovačević otvorile su izložbu „Crna Gora i Evropska unija – partnerstvo koje traje“. Izložba, koja će biti otvorena do 21. juna, na zanimljiv način predstavlja EU projekte u Crnoj Gori, kojih godišnje ima oko dvadeset.

“EU je najveći strani donator u Crnoj Gori i obezbjeđuje finansijsku podršku još od 1998. godine. Do sada smo  u Crnu Gori uložili preko 600 miliona eura iz pretpristupnih fondova, sa ciljem da doprinesemo razvoju i konkretnim reformama u brojnim oblastima – od zdravlja do infrastrukture, zaštite životne sredine, bezbjednosti hrane, turizma i obrazovanja. Ova izložba predstavlja samo mali dio ovog obimnog procesa, u kojem Crna Gora i Evropska unija partnerski učestvuju već dvadeset godina,” kazala je Halačeva na otvaranju izložbe.

Na otvaranju izložbe, Kovačević je podsjetila da je Danilovgrad prepoznat kao primjer uspješnog korišćenja evropskih fondova.  Slikovito je objasnila da Danilovgrad predstavlja izložbu na otvorenom, jer su zahvaljujući podršci EU izgrađeni Upravna zgrada Komunalnog preduzeća, objekat Reciklažnog dvorišta, Centar za kulturu i drugi.

„Zajednički težimo da evropske standarde integrišemo u naš svakodnevni rad. U cilju kvalitetnijeg života svih građana. Na tom putu mnogo nam pomažu IPA fondovi. I zato je ova izložba važna. Da se građani uvjere u snažnu podršku Evropske Unije Crnoj Gori kroz veliki broj podržanih projekata. Jer evropske integracije nijesu samo otvaranje i zatvaranje poglavlja, već konkretan napredak u mnogim oblastima od interesa za građane“, rekla je Kovačević.

Halačeva i Kovačević su obišle i Regionalni trening centra za spasioce u poplavama i klizištima, koji je otvoren u maju, zahvaljujući podršci EU, kroz program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.