Posmrtni ostaci pet osoba pronađenih na Kosovu biće sahranjeni u CG
Sastanak Komisija za nestala lica Crne Gore i Kosova

Održan sastanak Komisija za nestala lica Crne Gore i Kosova

Posmrtni ostaci pet osoba pronađenih na Kosovu biće sahranjeni u CG

U Podgorici je juče u Ministarstvu rada i socijalnog staranja na poziv predsjednika Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, Dragana Ðukanovića, održan sastanak sa delegacijom Republike Kosovo, koju je predvodio Jahja Lluka, politički savjetnik premijera Republike Kosovo.

Dragan Đukanović, predsjednik Komisije, je istakao da lica koja su nestala u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije, a koje potražuje Komisija za nestala lica Vlade Crne Gore, uključuje 57 crnogorskih državljana ili lica čiji su tražitelji, u vrijeme kad su prijavili njihov nestanak, imali prebivalište u Crnoj Gori, od čega se na teritoriji Republike Kosovo potražuju 44 lica, na teritoriji Bosne i Hercegovine 10 lica i na teritoriji Republike Hrvatske 3 lica.

Takođe, izrazio je spremnost Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore za inteziviranje saradnje sa svim institucijama i nadležnim organima iz regiona, kako bi se ovo važno humanitarno pitanje riješilo, jer od njegovog rješavanja u velikoj mjeri zavisi proces pomirenja i izgradanja multietničkih društava zasnovanih na demokratiji, vladavini prava i toleranciji u regionu.

"Rasvjetljavanje sudbine nestalih lica predstavlja civilizacijsku, pravnu i moralnu obavezu prema žrtvama i njihovim porodicama, koja protekom vremena nije i ne može biti manja. To je ujedno i pitanje ljudskih prava, jer porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih najmilijih, ali i u političkom smislu, kao značajnom indikatoru stvarne demokratizacije društva i države i njene spremnosti da se suoči sa posljedicima kršenja ljudskih prava izazvanih oružanim sukobima na prostoru Bivše Jugoslavije", kazao je Đukanović.

 Jahja Lluka, politički savjetnik premijera za pitanja nestalih lica, predstavio je dosadašnje rezultate i planirane aktivnosti Vladine komisije za nestala lica Republike Kosovo, uključujući angažovanje u regionalnim inicijativama, koje imaju za cilj rasvjetljavanje sudbine 1.642 lica, koja se još uvijek vode kao nestala na teritoriji Kosova. Takođe, naglasio je da Vladina komisija za nestala lica ima isti pristup u rasvjetljavanju sudbine nestalih lica bez obzira na njihovu vjeru i nacionalnost, te istakao isključivo humanitarnu stranu rješavanja pitanja nestalih.

"Na sastanku je bilo riječi oko dosadašnje i buduće saradnje i razmjene informacija koje su od značaja za rješavanje slučajeva nestalih lica. Obije strane izrazile su spremnost za intenziviranje saradnje u ovom procesu, kao i za koordinaciju u regionalnim inicijativama kako bi porodice i rodbina nestalih lica, što prije dobili informacije o sudbini njihovih nestalih članova porodica", saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Na kraju dogovoreno je da se posmrtni ostaci 5 lica, koja su identifikovana na Institutu na sudsku medicinu u Prištini, a nalaze se na Listi nestalih lica koju vodi Komisija za nestala lica Vlade Crne Gore, u dogovoru sa porodicom, preuzmu od strane Vladine komisije za nestala lica Republike Kosovo i njihovo sahranjivanje izvrši u Crnoj Gori.

"Ova identifikacija predstavlja rezultat saradnje tokom protekla četiri mjeseca, kako vladinih komisija Crne Gore i Republike Kosovo, tako i Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) i Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije.

Konačnim preuzimanjem posmrtnih ostataka naprijed navedenih, broj nestalih koje potražuje Komisija za nestala lica Vlade Crne Gore iznosiće 52 lica", saopšteno je.

Sastanku su prisustvovali Darka Džabasan, sekretarka Komisije za nestala lica, Đorđije Bošnjak, Dragana Tomić i Bojana Burdžović, članovi Komisije, Prenke Gjetaj, predsjedavajući Vladine komisije za nestala lica Republike Kosovo,Ibrahim Makolli, šef delegacije Kosova – Radna grupa za nestala lica, Kushtrim Gara, šef Sekretarijata Vladine komisije za nestala lica, kao i predstavnici Međunarodne komisije za nestala lica ( ICMP)  Luigj Ndou, i Ylber Morina. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.