ETF: Od 270 studenata samo 15 položilo matematiku

Žalili se studenti Elektrotehničkog fakulteta

ETF: Od 270 studenata samo 15 položilo matematiku

Studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore žalili su se da, zbog prestrogog kriterijuma prilikom ocjenjivanja i preobimnog gradiva koje moraju da savladaju iz predmeta matematika dva, samo pet odsto studenata dobije prelaznu ocjenu, što im znatno otežava polaganje drugih predmeta i stvara pritisak.

 U dopisu studenata koji su se obratili redakciji Dana navedeno je da se često dešava da ne mogu da stignu da urade sve što je traženo na ispitu, jer pored rješavanja zadataka imaju i teorijski dio.

Studenti ističu da su se obraćali upravi fakulteta i tražili od profesora da im pomognu, ali da je sve ostalo na obećanjima jer je od 270 studenata sa ocjenom E, odnosno šesticom, položilo samo njih 15. Sa ETF-a Danu nijesu odgovorili na pitanja u vezi sa žalbom studenata na kriterijume ocjenjivanja.

Ombudsman studenata na Univerzitetu Crne Gore Aleksandar Šipčić za Dan je kazao da je uvidom u liste ocjena jasno da je prolaznost niska i da su mu kolege sa Elektro fakulteta najavile podnošenje pritužbe na način ocjenjivanja i da to očekuje danas. On je poručio da će preduzeti sve mjere kako bi zaštitio prava studenata.

“U razgovoru sa njihovim predstavnikom infromisan sam da je bilo određenih problema oko prolaznosti, što se vidi iz tabela na predmetu matematika četiri. Ipak studenti moraju da mi se obrate da bih započeo proceduru ispitivanja i zahtjeva koje ću uputiti prodekanu za nastavu. Moram imati napismeno obrazloženje njihovog problema. Na kraju prošlog semestra jedan student mi se žalio i na organizaciju predavanja na istom predmetu, ali je to u međuvremnu riješeno. U ovakvim situacijama ombudsman može da zahtijeva dopunske konsultacije sa profesorom i dodatne ispite na osnovu pravila studija. Mogu da opomenem prodekana za nastavu u slučaju kada se žale studenti i kada je to opravdano”, ističe Šipčić.

Predsjednik Studentske inicijative Vuk Vujisić za Dan ističe da na Univerzitetu saradnici često odlučuju o ocjenjivanju umjesto profesora, što ugrožava kriterijume.

“Nestandardizovano ocjenjivanje je česta pojava na UCG i u većini slučajeva od profesora i saradnika u nastavi zavise standardi ocjenjivanja. Često saradnici preuzmu ulogu profesora iako za to nijesu kvalifikovani. Poznati su slučajevi gdje studenti imaju problem sa previsokim standardima i samovoljom profesora, ali i padom standarda zahtijevanog i prenesenog znanja. Profesor koji nije sposoban da prenese znanje studentu, ne može od istih tražiti savršeno znanje. Postoje pravila po kojima se definiše ocjena, veliki broj negativnih ocjena pokazuje da nešto nije u redu. Mora se poraditi na standardizaciji ispita na UCG, ali i boljem kvalitetu nastave kako bi svi studenti imali makar približno jednak tretman i kako bi olakšano sticali znanja”, ističe Vujisić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.