Bar usvaja koncept pametnog grada
Raičević i Gašparikova

Potpisan Memorandum između UNDP i Opštine Bar

Bar usvaja koncept pametnog grada

Memorandum o saradnji između UNDP i Opštine Bar u cilju razvoja zelene ekonomije na teritoriji te opštine, potpisan je danas u Podgorici, na početku drugog dana međunarodne konferencije "Zeleni dani 2019 - ostvarivanje potencijala za zeleni rast".

Kako se čulo na konferenciji, život u urbanim sredinama zahtijeva i već ulazi u transformaciju ka pametnim gradovima. Koncept pametnog grada (Smart City) je dio novih rješenja koja podrazumijevaju uvođenje koncepta energetske efikasnosti u javne objekte, kao i postavljanje infrastrukture za e-mobilnost, koju bi trebalo da napajaju obnovljivi izvori energije.

Memorandum su potpisali stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova i Dušan Raičević, predsjednik opštine Bar.

"Memorandum o saradnji sa Opštinom Bar, potvrđuje interes i spremnost crnogorskih opština da dalje razvijaju koncept zelene ekonomije na lokalnom nivou. Zelena ekonomija omogućava korištenje prirodnih i svih drugih resursa na održiv način, čime se smanjuju rizici po životnu sredinu i jača održivi, inkluzivni razvoj. UNDP podržava lokalne uprave širom regiona u nastojanju da kreiraju i unaprijede mehanizme koji će obezbijediti odgovorno upravljanje, održivost životne sredine, socijalnu inkluziju, zdravlje i prosperitet građana. U Crnoj Gori, UNDP pruža punu podršku kreiranju dugoročnih rješenja koja će omogućiti održivi rast i razvoj, te dobar kvalitet života uz odgovoran odnos prema životnoj sredini", kazala je Gašparikova.

Raičević je naglasio da sve planirane aktivnosti treba da doprinesu strateškom pozicioniranju Bara i daljoj promociji opštine kao zelene turističke destinacije.

"Realizacijom ovog Memoranduma, UNDP pruža tehničku podršku opštini u pravcu stvaranja što povoljnijih uslova za razvoj zelenih investicija i inicijativa. Poseban fokus će biti na smanjenju karbonskog otiska u turističkom sektoru, dok se u Sportskom centru planira uvođenje energetski efikasne rasvjete. Poseban acenat stavljamo na razvoj koncepta e-mobilnosti odnosno, postavljanje punjača za električna vozila i povećano korištenju obnovljivih izvora energije", kazao je Raičević.

Zelena ekonomija, istaknuto je na konferenciji, je danas bitan dio ekonomije, nacionalne i globalne, i potrebno je na tome raditi na održiviji, sveobuhvatan način. Partnerstvo i umrežavanje su osnovni koraci u tom pravcu i neophodno je u čitav proces uključiti cijelo društvo, prije svega mlade generacije.

Pametan grad znači, između ostalog, digitalno upravljanje javnim gradskim saobraćajem i komunalnim servisima kao što su osvjetljenje, grijanje i vodosnabdijevanje, u cilju efikasnog upravljanja resursima, smanjenja zagađenja, povećanja protočnosti saobraćaja i poboljšanja kvaliteta života u urbanoj sredini. U narednih dvadesetak godina 70 odsto stanovništva svijeta živjeće u urbanim sredinama i to zahtijeva hitnu transformaciju ka pametnim gradovima. Fikasna primjena koncepta pametnog grada može da donese uštedu vremena provedenog u saobraćaju od 15 do 30 minuta po osobi, kao i uštedu vode od 25 do 80 litara vode dnevno po osobi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.