Ovo su odluke Vlade sa današnje sjednice
Foto: Vlada CG

Ovo su odluke Vlade sa današnje sjednice

Vlada Crne Gore je na 124. sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković usvojila Dvadeset prvi kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period januar – mart 2019.

"Izvještaj sadrži presjek realizovanih aktivnosti u oblastima: političkog dijaloga, pregovora o pristupanju, informisanja javnosti o procesu, aktivnostima Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore, sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, usklađivanja zakonodavstva Crne Gore s pravnom tekovinom Evropske unije i Instrumenta za pretpristupnu podršku – IPA", saopšteno je iz Vlade.

Usvojena je Informacija o izmjenama Bilateralnog sporazuma između Crne Gore i Albanije, koji se odnosi na IPA Program prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014–2020. Potreba za izmjenama Sporazuma koji je stupio na snagu 1. novembra 2019. godine nastala je usljed nastalih institucionalnih promjena u zemljama učesnicama, promjene u sastavu Operativne strukture u Albaniji, kao i određenih pravno-tehničkih korekcija u tekstu dokumenta.

Vlada je usvojila Program razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore u okviru IPARD II - 2014-2020 verzija 1.2. kojim su definisane mjere čija će realizacija omogućiti korišćenje sredstava IPA II u ovoj oblasti, a koje su usmjerene na poboljšanje konkurentnosti, povećanje dodate vrijednosti proizvoda, otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje života u ruralnim područjima, kao i povezivanje sa turizmom.

48012520108c5930e1055o

U diskusiji je istaknuto da je cilj Programa da korišćenjem sredstava IPA II u što većoj mjeri pripremi crnogorske poljoprivrednike za ulazak u EU, što će dovesti do unapređenja kvaliteta proizvoda, povećana obima proizvodnje, veće konkurentnosti i dostizanja EU standarda bezbijednosti hrane u primarnom i prerađivačkom sektoru.

Donijet je Akcioni plan za suzbijanje nelegalne eksploatacije rječnih nanosa iz vodotoka 2019. – 2021. godine.

"Kako bi se nastavilo sa daljim aktivnostima tokom trajanja moratorijuma na eksploataciju šljunka i pijeska iz rječnih korita, koji je uveden u aprilu 2017. godine radi dodatnog unapređenja brige o zaštiti rječnih tokova i zaštiti od voda i suzbijanja nelegalne eksploatacije, izrađen je Akcioni plan kojim će se u narednom periodu postići efikasniji nadzor nad nelegalnom eksploatacijom, obezbjeđenje kontinuiranog monitoringa i izvještavanja o stanju na vodotocima, kao i u cilju realizacije Akcionog plana za suzbijanje nelegalne eksploatacije rječnih nanosa iz vodotoka, u skladu sa Zakonom o državnoj upravi, Vlada je donijela Uredbu o povjeravanju dijela poslova Uprave za inspekcijske poslove Glavnom gradu Podgorica i opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić i Rožaje. Uredbom se poslovi državne uprave iz nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove, u dijelu koji se odnosi na eksploataciju i deponovanje rječnih nanosa na vodnom zemljištu, povjeravaju ovim lokalnim samoupravama na period od 18 mjeseci", navodi se u saopštenju Vlade.

Vlada je donijela Plan davanja koncesija za eksploataciju rječnog nanosa (šljunka i pijeska) iz korita rijeka Lim i Grnčar. Dokument je izrađen je shodno Planu za održivu i optimalnu eksploataciju rječnog nanosa iz korita rijeka Lim i Grnčar, u sklopu Komponente 1 projekta Priprema idejnog projekta za odbranu od poplava, rehabilitaciju i navodnjavanje u slivu rijeke Lim (sa rijekom Grnčar) u cilju ublažavanja uticaja klimatskih promjena i održivog korišćenja prirodnih resursa.

"Projekat se realizuje u sklopu projekta Upravljanje slivom rijeke Drine na zapadnom Balkanu, a finansiran je od strane Globalnog fonda za životnu sredinu i Specijalnog fonda za klimatske promjene. Plan je urađen za korita rijeka Lim i Grnčar na teritoriji Crne Gore, u cilju definisanja područja u dolinama rijeka pogodnih za eksploataciju rječnog nanosa, kao i procjena optimalnih količina za eksploataciju u odnosu na osnovni kriterijum uspostavljanja ravnotežnog stanja režima proticaja i režima nanosa", saopšteno je.

48012519808aaf6ee8e43o

Usvojena je Informacija o realizaciji Ugovora o dokapitalizaciji „Novog duvanskog kombinata“ AD Podgorica sa Izvještajem o činjeničnim nalazima „Ernst&Young“ d.o.o. od 10. 4. 2019. godine i Inicijativom investitora za rješavanje statusa novčanog uloga Vlade Crne Gore u „Novi duvanski kombinat“ AD Podgorica.

Na osnovu revizorskog Izvještaja, Vlada je konstatovala da je kompanija BMJ Industries FZ-LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ispunila obaveze predveđene Ugovorom i prihvatila inicijativu investitora koja se odnosi na prodaju preostalih 1,45 odsto akcija u ovom privrednom društvu.

Vlada je usvojila Informaciju o rezultatima zimske turističke sezone 2018/2019. godine. U raspravi je iskazano zadovoljstvo pstignutim efektima, budući da je Crnu Goru je posjetilo 153.795 turista, što je za 33,37 odsto više nego prethodne sezone, kao i da je ostvareno 296.291 noćenja, što je 15,83 odsto više nego tokom sezone 2017/18.godine.

"Osim opština na sjeveru, gdje postoje zimski skijaški centri, evidentna je i dobra posjećenost centralnog i primorskog regiona, što je pokazatelj da se Crna Gora dinamično približava jednom od zacrtanih ciljeva – da postane cjelogodišnja turistička destinacija", saopšteno je iz Vlade.

Donijet je Program podsticajnih, mjera u oblasti turizma za 2019/2020. godinu, kao i Program podsticajnih mjera u oblasti turizma za podršku marketing aktivnostima na emitivnim tržištima za 2019/2020. godinu.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.