Demokrate: Afera ,,Gornja Zeta
Momo Koprivica

Demokrate: Afera ,,Gornja Zeta" novi kriminalno-koruptivni slučaj koji će građane koštati preko 7 miliona

Demokratska Crna Gora održala je danas press konferenciju na kojoj je poslanik i potpredsjednik Demokrata, Momo Koprivica, javnosti predočio hronologiju afere ,,Gornja Zeta",koja će građane koštati preko 7 miliona eura, navodi se u saopštenju te partije.

U pitanju je projekat optimalnog korišćenja voda Gornje Zete države i Elektroprivrede Crne Gore.

"Još 1968. godine kreiran je idejni projekat, da bi se tek prije 3 godine (4. jula 2016. godine) nakon brojnih manipulacija o realizaciji projekta priča ponovo pokrenula otvaranjem postupka, od strane EPCG, javne nabavke po tenderskoj dokumentaciji broj 75/16 za nabavku radova na realizaciji ovog projekta", navode iz Demokratske Crne Gore.

 S tim u vezi, Koprivica je na press konferenciji javnosti predočio i kako se navodi sumnje koje su ispletene oko ovog projekta koji je označio kao novu „Limenku“, pljačku građana, namještaljku kojom od građana Crne Gore treba otuđiti preko 7 miliona eura, posredstvom uvećanja računa za ionako najskuplju struju u regionu.

Koprivica je podsjetio da su se na tender prijavili Konzorcijum „MPB“ (kojeg čine AD „Mehanizacija i programat Nikšić“, kao nosilac i „Bi Kod“ d.o.o. Podgorica, kao član) i Konzorcijum iz Novog Mesta iz Slovenije.

"U septembru 2016. godine doneseno je rješenje o izboru najpovoljnije ponude u korist Konzorcijuma „MPB“ na čelu sa a.d. „Mehanizacija i programat Nikšić“ koje je tajkunska firma DPS-a, a čije je vlasništvo podijeljeno na način da 66,3% pripada ofšor firmi „Urende limited“ sa Gibraltara, a 13,9% visokom funkcioneru DPS-a iz Nikšića, Dušanu Đuroviću. U sve je bila umiješana i, ko drugo, do Prva banka sa kojom je „Mehanizacija i programat“, za potrebe ovog posla, zaključila ugovor o kreditu u iznosu od čak 3 miliona eura 5. oktobra 2016. godine, da bi 6 dana kasnije bio zaključen i ugovor o izvođenju građevinskih radova sa Konzorcijumom „MPB“, čija je ukupna cijena, bez PDV-a, 20 miliona eura", kazao je Koprivica.

Na sumnju navodi činjenica, kaže Koprivica, da je datum početka radova 15 dana od potpisivanja Ugovora, a rok za završetak radova 23 mjeseca od uvođenja u posao izvođača, a da su od zaključenja ugovora prošla 32 mjeseca, a da apsolutno ništa nije urađeno, niti je, uopšte, započet posao.

"Poslanik Demokrata otkriva da se 17. jula 2017. godine EPCG obratila Direktoratu za građevinarstvo sa zahtjevom za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije za ovaj projekat, što dalje znači da u momentu zaključenja ugovora nijesu bili obezbijeđeni urbanističko-tehnički uslovi za izradu dokumentacije, da se nakon frapantnog protoka cijelih 9 mjeseci EPCG obratila za uslove, i to nenadležnom organu.

„Skandalozno neznanje ili opasna namjera, a sve govori da je ovo drugo“, upozorava Koprivica.

Koprivica pita i zašto je „Mehanizacija i programat“ tek 5. oktobra 2017. godine pozvala EPCG da je uvede u posao, zašto su čekali godinu dana, te šta su radili u međuvremenu?

"Pritom, da stvar bude još skandaloznija, EPCG uopšte nije reagovala na poziv i nije uvodila izvođača, tajkunsku firmu DPS-a u posao, zbog čega tajkunska firma podnosi tužbu protiv EPCG, pokreće sudski postupak pred Privrednim sudom u Podgorici. U sporu, čiji je sudija bio, gle čuda, Blažo Jovanić, 25. januara 2019. godine donijeta je presuda Privrednog suda, predmet P br. 449/18 kojom je utvrđeno da je EPCG odgovorna i da ima plati odštetu tajkunskoj firmi DPS-a „Mehanizacija i programat“, u iznosu od 7 196 464,43 eura! Takođe, prema presudi, EPCG dužna je i da plaća zateznu kamatu počev od 25. januara 2019. godine i da nadoknadi sudske troškove postupka tajkunskoj firmi DPS-a u iznosu od 19 464,57 eura!", naveo je Koprivica.

On je rekao da su i ugovor i sudski spor jedna obična farsa zato što se u tender i zaključenje ugovora ušlo bez ispunjenja elementarnih zakonskih uslova, zato što su obje strane znale da zakonski uslovi i ne mogu biti ispunjeni, zato što su ignorisane primjedbe stručnjaka, te interesi, stavovi, bojazni građana Gornjeg polja i Bjelopavlićke ravnice, zato što su se obije strane ponašale kao da ugovor ne postoji.

 „Opravdano se postavlja pitanje“, kaže Koprivica, „kako je tajkunska firma DPS-a, uopšte mogla očekivati da započne posao, a da nije ispunila ni osnovne uslove predviđene ugovorom?“ „Njihov cilj“, zaključio je poslanik i potpredsjednik Demokrata, „nije ni bio izvođenje građevinskih radova u vezi sa vodama Gornje Zete, već, isključivo, uzimanje novca iz džepa građana i prebacivanje istog u tajkunske fondove."

 Povrh svega, otkrio je Koprivica, firma je u tužbi navela da je zbog ovog projekta morala da kupi mašine i opremu u vrijednosti od 820.000 eura, te da je zbog toga na gubitku, kao da im kupljene mašine i oprema neće služiti za sve sljedeće poslove, radove i projekte, a ne samo za ovaj, tako da nisu ni štetovani.

"Na kraju, Koprivica je pozvao državno tužilaštvo da ispita aferu „Gornja Zeta“ koja predstavlja flagrantno kršenje zakona, reprizu ,,Limenke" i kriminalno-koruptivni slučaj kojim se poigralo sa 7 miliona eura novca svih građana i najavio da će se Demokrate svim pravnim i demokratskim sredstvima boriti da razobliče ovu aferu i spriječe pljačku građana neviđenih razmjera", saopšteno je iz ove partije.

           

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.