Vuković: Učiti se saradnji od balkanskih gradova

Vuković: Učiti se saradnji od balkanskih gradova

Pricker forum o globalnim gradovima, u čijem radu, zajedno sa još 18 gradonačelnika iz cijelog svijeta i brojnim liderima iz oblasti nauke i kulture, učestvuje i prvi čovjek Podgorice Ivan Vuković, počeo je juče u Čikagu diskusijom na temu uticaja gradova na rješavanje pitanja od međunarodnog značaja, kao i važnosti njihove međusobne saradnje.

Uoči početka oficijelnog dijela Foruma održan je okrugli sto gradonačelnika, zatvoren za javnost, tokom koga se Vuković sreo sa novoizabranom gradonačelnicom Čikaga Lori Lajtfut, kojoj je čestitao kao prvoj ženi afro-američkog porijekla na čelu ovog, trećeg po veličini grada u SAD, navodi se u saopštenju PG Biroa.

SagradonacelnicomCikagaLoriLajtfut1030x814

Gradonačelnici su na Forumu razgovarali o izazovima sa kojima se suočavaju svi gradovi, bez obzira na njihovu veličinu i geografski položaj, zaključujući da je neophodna veća saradnja i razmjena iskustava, kako bi pomogli jedni drugima i bili podrška u pronalaženju finansijskih i drugih načina za ostvarenje planova i ciljeva.

Vuković je istakao spremnost Podgorice da bude domaćin ovakvih okupljanja i ukazao na to da se od Zapadnog Balkana može učiti, imajući u vidu da je saradnja između njegovih gradova bila intenzivna, čak i u periodima loših međudržavnih odnosa.

Pricker forum o globalnim gradovima održava se peti put zaredom, u organizaciji Savjeta Čikaga za međunarodne poslove i lista „Fajnenšel tajms”. Moto ovogodišnjeg Foruma je „Veliki planovi, smjela rješenja“, a u fokusu su problemi migracione politike, povećanja troškova života i uticaja kulturnog, bezbjednosnog i prirodnog okruženja na urbane centre. Poziv da učestvuje na ovom značajnom međunarodnom događaju Vukoviću je uputio doskorašnji gradonačelnik Čikaga i nekadašnji šef osoblja Bijele kuće Ram Emanuel.

Tokom trajanja Foruma gradonačelnik Podgorice održaće i više bilateralnih sastanaka sa svojim kolegama iz različitih djelova svijeta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.