Prirodne ljepote Prokletija dio pješačkih tura koje prolaze kroz cijeli region
Prokletije

Prirodne ljepote Prokletija dio pješačkih tura koje prolaze kroz cijeli region

Zadivljujuće prirodne ljepote Prokletija dobile su i svoj kulturni aspekt i od sada će živopisne legende, usmena istorija, pjesme, igre, rukotvorine i kuhinja lokalnih zajednica koje žive u udaljenim planinskim selima biti dio pješačkih tura koje prolaze kroz cijeli region, najavljeno je iz Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

Novu kulturološku komponentu onoga što je uobičajena ruta avanturističkog turizma pripremio je i u Tirani predstavio albanski Institut za politike javnog i privatnog sektora (IP3), u sklopu turističkog projekta Savjeta za regionalnu saradnju, koji finansira Evropska unija, Institut je sagledao ovo ogromno kulturno nasljeđe i pretvorio ga u turistički proizvod koji su nazvali kulturološkom turom po Prokletijama - Accursed Cultour.

„Sama definicija avanturističkog turizma obuhvata kulturološku komponentu i svaki proizvod avanturističkog turizma je treba imati. Upravo je zbog toga ova tura dobrodošao dodatak regionalnoj ponudi avanturističkog turizma. Štaviše, ovim će lokalne zajednice biti uključene u industriju turizma, a poboljšaće im se i kvalitet života, jer će imati dodatne prihode od pružanja usluga posjetiocima,“ rekla je Snježana Derviškadić, vođa projektnog tima za razvoj i promociju turizma pri Savjetu za regionalnu saradnju. 

Kulturološka tura po Prokletijama biće promovisana kroz brošuru i video kojim se predstavlja kulturno nasljeđe regiona, posebnu Internet stranicu, kao i kartu planova puta koja će se moći preuzimati i pratiti. Osim toga, Institut za politike javnog i privatnog sektora upoznao je vodiče i tur operatore sa novim planovima puta i tumačenjem materijalnog i nematerijalnog nasljeđa kroz pripovjedanje, te im tako omogućio da proaktivno promovišu novu rutu i vode turiste.     

  „Prokletije su već neko vrijeme prepoznate kao atraktiva destinacija avanturističkog turizma. Međutim, veliki dio onog što ova planina ima da ponudi bio je zapostavljen. Isticanjem kulturnog nasljeđa planine i njegovim uvrštavanjem u regionalnu turističku ponudu nadamo se da ćemo zaštititi ovo nasljeđe i spasiti ga od zaborava. Nadamo se i da će iskustvo onih koji posjećuju planinu biti bolje, kao i da će lokalne zajednice postati važni subjekti u sektoru turizma,“ rekla je Romina Sahiti, voditeljka projekata u Institutu za politike javnog i privatnog sektora.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.