Perović: Pristupanje Alijansi civilizacijski iskorak, planirana izdvajanja dva posto
Foto: Ilustracija

"Sigurnosti za sve crnogorske građane"

Perović: Pristupanje Alijansi civilizacijski iskorak, planirana izdvajanja dva posto

Članstvo u najmoćnijem vojnom savezu je privilegija, i predstavlja garanciju ne samo teritorijalnog integriteta suvereniteta naše države već i garanciju dugoročne sigurnosti za sve crnogorske građane, kazala je šefica odsjeka za NATO u Ministarstvu odbrane, Radmila Perović.

Ona je istakla da države članice u Crnoj Gori vide kredibilnog saveznika, koji može doprinijeti daljoj stabilizaciji Zapadnog Balkana.

"Ovog 5.juna, dvije godine od članstva Crne Gore u NATO, možemo konstatovati da  je pristupanje Alijansi bio civilizacijski iskorak i jedna od najznačajnijih spoljnopolitičkih odluka koju je naša zemlja donijela u modernoj istoriji, kaže u intervjuu za NOVU M, šefica odsjeka za NATO u Ministarstvu odbrane", kazala je Perović, za Novu M.

Naglašavajući, da članstvo predstavlja privilegiju za našu zemlju prije svega što sjedimo za stolom sa 28 najrazvijenijih demokratskiih sistema, gdje se naš glas vrednuje jednako kao glas nekih većih saveznica, to predstavlja jedan značajan politički benefit.

Prema njenim riječima, članstvo u kolektivnom sistemu bezbjednosti predstavlja garanciju ne samo teritorijalnog integriteta suvereniteta naše države već i garanciju dugoročne sigurnosti za sve crnogorske građane.

Ona je navela da se benefiti članstva Crne Gore u NATO ne mogu graničiti samo na politički i bezbjednosni aspekt. Pojašnjava da članstvo Alijansi ima pozitivne implikacije i na ostale segmente društva, prije svega na dinamičan društveno- ekonomski razvoj.

Dodajući da u prilog tome najbolje govori i podatak da je protekle dvije godine značajno porastao priliv stranih direktnih investicija u Crnu Goru, što je doprinijelo reputaciji naše zemlje kao privlačne investicione destinacije za ozbiljne kompanije i ozbiljne investitore u različitim segmentima.

Upitana kako ocjenjuje dosadasnji učinak Crne Gore i kako se naša zemlja snašla za stolom sa najrazvijenijim zemljama svijeta, Perović je kazala da nakon spovedenih reformi, ispunjavanje kriterijuma sjevernoatlanske zajednice, NATO je u Crnoj Gori prepoznao kredibilnog saveznika i nekoga ko dodatno može doprinijeti stabilizaciji Zapadnog Balkana.

"Crna Gora se snašla jako dobro kao saveznik ove protekle dvije godine, prije svega iz razloga što je naša zemlja prošla jedan decenijski reformski proces i pripremila svoje institucije za sve one obaveze koje članstvo sa sobom nosi, jer budimorealni, u Savez mogu ući samo one zemlje koje su zaista sposobne i spremne da ponesu teret obaveza koje članstvo podrazumijeva", rekla je Perović.

Na pitanje šta je to šta Crnoj Gori predstoji u narednom periodu i kao i šta ce biti u fokusu Ministarstva odbrane, ona je odgovorila da članstvo u NATO za CG pored privilegija predstavlja svakako i obavezu da odgovorno pristupamo svim politikama koje Alijansa donosi kao i odgovornom ispunjavanju mjera koje su u tom trenutku na Agendi Alijanse.

"Crna Gora će i u narednom periodu nastaviti da podržava sve napore NATO-a, kako u oblasti  jačanja kolektivne odbrane, tako i na polju projektovanja stabilnosti van granica Alijanse. U narednom periodu u fokusu Ministarstva odbrane, pošto smo već dvije godine članice biće dalja puna integracija nacionalnog sistema u sistem kolektivne bezbjednosti, iz prostog razloga što se radi o jednom kontinuiranom procesu", navela je Perovic.

Pojašnjavajući i da će Ministarstvo odbrane i dalje raditi na opremanju i modernizaciji naših oružanih snaga, izgradnji male, ali efikasne vojske koja je spremna i sposobna da ispunjava i spovede sve zadatke kako na nacionalnom tako i na međunarodnom planu.

"Svakako , moram naglasiti u skladu sa politikom NATO-a odnosno odlukama sa Samita u Velsu  2014. u planu Ministarstva odbrane jeste da u narednom periodu a do 2024. godine kvotu od 2% izdvajanja", zaključila je Perović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.