Zaštita životne sredine mora biti jedan od prioriteta beranske vlasti
SD

OO Socijaldemokrate Berane

Zaštita životne sredine mora biti jedan od prioriteta beranske vlasti

U svakom civilizovanom društvu ili onom koje nastoji da bude takvo, ostvarenost osnovnih ljudskih prava najpouzdaniji je indikator njegove demokratičnosti. Pravo na zdravu životnu sredinu je, osim što predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava proklamovano Ustavom Crne Gore, isto tako i jedan od faktora koji neposredno utiče na kvalitet života svake zajednice, kazali su iz OO Socijaldemokrata Berane.

"U proces uspostavljanja harmonije između čovjeka i prirode potrebno je da budu uključeni svi relevantni društveni  faktori koji će, svaki u okvirima svojih nadležnosti i odgovornosti, raditi na ostvarivanju principa zaštite životne sredine", navode beranske Socijaldemokrate.

Prema njihovim riječima, da bi se uspostavio zdrav ambijent, moraju postojati inicijative, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou, koje će skrenuti pažnju na važnost ovog pitanja.

"Govoreći o opštini Berane, može se  nedvosmisleno utvrditi da su pitanja zaštite životne sredine u ovom gradu na dnu ljestvice prioriteta lokalne vlasti. Redovni problemi koji se odnose na kvalitet vode za piće, upravljanje otpadom, stanje putne infrastrukture, naročito gradske, su samo neki od problema sa kojima se stanovništvo ovog grada svakodnevno suočava. Danas, kada obilježavamo  Svjetski dan zaštite životne sredine – 5. jun, Socijaldemokrate Berana, izražavajući zabrinutost zbog neprimjerenog odnosa prema prirodi koja nas okružuje,  nastoje da podignu svijest o potrebi zaštite životne sredine i istaknu u prvi plan sve one nedostatke koje je potrebno ukloniti kako bi se dostigao zadovoljavajući nivo kvaliteta životne sredine u ovom gradu", kazali su SD-a.

Navodeći da promovisanjem znamenitih “Dvanaest ekoloških zapovijesti”, usvojenih na Konferenciji o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine, Socijaldemokrate, pod sloganom „Ti si na potezu“, nastoje da  ukažu na alarmantno stanje životne sredine u Beranama

Dodajući da ovih dvanaest formulacija imaju za cilj da podignu ekološku svijest, ali i da utiču na nadležne lokalne instance, kako bi konačno, obezbijedili kontrolu i spriječili dalje zagađenje i degradaciju životne sredine.

"Današnji datum je dobra prilika da se ukaže na neophodnost preduzimanja svih, kako preventivnih, tako i strukturnih i nestrukturnih mjera za očuvanje, razvoj i zaštitu životne sredine. Socijaldemokrate će i dalje, kao i do sada, posvećeno i istrajno raditi na rješavanju kako ekoloških, tako i ostalih problema koji se tiču našeg društva, a sve u cilju jačanja ekološke svijesti i uspostavljanja pravilnog odnosa prema životnoj sredini", poručili su iz OO Socijaldemokrata Berane.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.