Đukanović-Trenta: I dalje vjerujemo da je jedina perspektiva za ovaj region integracija
Đukanović i Trenta

Đukanović-Trenta: I dalje vjerujemo da je jedina perspektiva za ovaj region integracija

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ministarku odbrane Republike Italije Elizabetu Trentu, koja je boravila u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je, kako se navodi u saopštenju njegovog kabineta zahvalio ministarki za posjetu Crnoj Gori, koja predstavlja novi i posebno važan impuls daljem unapređenju međudržavnih odnosa Crne Gore i Italije.

Dodatna vrijednost posjete je i, kako je kazao Đukanović što se realizuje u isto vrijeme kada slavimo važan jubilej 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa koji je obilježen sinoć na Cetinju u zgradi nekadašnjeg italijanskog poslanstva. Đukanović je iskazao veliko zadovoljstvo kvalitetom međudržavne saradnje i istakao da smo veoma ponosni na tradiciju odnosa Crne Gore i Italije.

Naglasio je važnost podrške Italije evropskoj i evroatlantskoj perspektivi regiona, što je posebno značajno u cilju prevazileženja višedecenjskog zaostajanja ZB za razvijenom Evropom.

„Svjesni propuštenih prilika u novijoj istoriji kao i unutrašnjih kriza u EU, i dalje vjerujemo da je jedina perspektiva za ovaj region integracija, a za Evropu da nastavi ujedinjenje i osnaži svoju globalnu konkurentost“, kazao je on.

ukanoviTrenta2

Ističući da je Crna Gora odgovoran partner NATO i EU, on je posebnu zahvalnost Italiji ukazao za podršku te zemlje članstvu Crne Gore u NATO. Istovremeno, ukazao je i na značaj savezništva u okviru Alijanse jer Italija zajedno sa Grčkom čuva vazdušni prostor Crne Gore, kao i saradnju u oblasti odbrane, koja se ogleda u podršci za školovanje oficirskog kadra u prestižnim italijanskim školama.

"U kontekstu iziuzetno dobrih bilateralnih odnose, Predsjednik je ocijenio da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje na temeljima pozitivnog iskustva kroz projekte podmorskog kabla i podvodnog istraživanje nafte i gasa. Uz zadovoljstvo zbog otvaranja predstavništva Cofindustrie u Crnoj Gori, Đukanović je poručio da je još veće prisustvo italijanskih investitora izuzetno poželjno, ne samo zbog ulaganja u Crnu Goru, već prije svega zbog transfera evropskih standarda, novih tehnologija i znanja o upravljanju", saopšteno je iz njegovog kabineta.

Ministarka odbrane Republike Italije prenijela je Đukanoviću pozdrave predsjednika Matarele i iskazala zahvalnost na ukazivanju časti njenoj državi prisustvom proslavi Dana Italije na Cetinju.

„Prijateljstvo postoji odavno, ali uvijek je dobro imati i novi gest prijateljstva“, kazala je Trenta.

Uz podsjećanje na podršku Italije Crnoj Gori za ulazak u NATO, ministarka je naglasila da sa velikim ubjeđenjem ta zemlja ostaje uz Crnu Goru i na putu u EU. Integracija je veoma značajna i zbog potrebe zajedničkog odgovora na savremene izazove, ocijenila je Trenta, naglašavajući da je pozicija Italije prema Balkanu veoma jasna, kako u pogledu podrške integraciji zemalja Zapadnog Balkan, tako i u pogledu ispunjavanja kriterijuma za članstvo.

"Sagovornici su se saglasili da je uz ispunjavanje uslova za članstvo u EU, izuzetno važno iskoristiti momentum i dodatno osnažiti partnerstvo NATO i EU zemalja, koje počiva na najsnažnijem temelju, evroatlantskom sistemu vrijednosti. Produbljivanje saradnje u oblasti odbrane i intenziviranje ekonomskih veza će nesumnjivo doprinositi boljoj saradnji i u okviru NATO-a, ali i pomoći prenosu znanja u kojem Italija želi da učestvuje", navodi se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.