Crna Gora dostojan saveznik i kredibilan partner
Bošković i Trenta

Bošković i Trenta

Crna Gora dostojan saveznik i kredibilan partner

Ministar odbrane, mr Predrag Bošković i ministarka odbrane Republike Italije, Elizabeta Trenta sastali su se danas u Podgorici.

Zvanična posjeta ministarke Trenta Crnoj Gori, upriličena je na dan dvogodišnjice crnogorskog članstva u NATO.

Bošković je izrazio zahvalnost povodom sveobuhvatne i kontinuirane podrške Italije Crnoj Gori, kako u domenu sprovođenja odbrambenih reformi koje su rezultirale članstvom u Alijansi, tako i na polju integracija u Evropsku uniju.

„Za dvije godine punopravnog članstva u NATO, evidentan je sveukupan napredak Crne Gore. Naša država predstavlja pouzdanog i kredibilnog saveznika koji baštini evropske i evroatlantske vrijednosti“, istakao je ministar Bošković.

On je podsjetio da je na današnji dan prošle godine započeta NATO misija zaštite vazdušnog prostora Crne Gore (Air policing), te se tim povodom posebno zahvalio na doprinosu Republike Italije koja, zajedno sa Grčkom, sprovodi tu misiju.

D8SOs7jX4AAA4dn

Bošković je naglasio da će Crna Gora nastaviti da snažno promoviše NATO politiku otvorenih vrata, ističući da integracija u NATO i EU, za Zapadni Balkan predstavlja apsolutni preduslov utemeljenja trajnog mira i stabilnosti.

On je upoznao sagovornicu o aktuelnim odbrambenim prioritetima u pogledu pune integracije crnogorske Vojske u NATO, naglasivši punu posvećenost Ministarstva odbrane modernizaciji odbrambenog sektora.

Ministar je istakao spremnost Crne Gore da podrži napore međunarodne zajednice u projektovanju stabilnosti, kao doprinosu naše države kolektivnom sistemu bezbjednosti, ali i apostrofirao značaj angažmana crnogorskih vojnika u inostranstvu u okviru unapređenja interoperabilnosti i kapaciteta naše Vojske. 

Trenta je uputila ministru Boškoviću čestitke povodom dvogodišnjice članstva u NATO. Ona je naglasila da Crna Gora, iako najmlađa članica Alijanse, predstavlja dostojnog saveznika, ali i kredibilnog partnera u domenu odbrambene saradnje u okviru Evropske unije, ukazavši da će Italija nastaviti da podržava dalje jačanje kapaciteta crnogorskog odbrambenog sistema. Trenta je izrazila zadovoljstvo dostignutim stepenom saradnje dvije zemlje, i spremnost da se ona unaprijedi u narednom periodu. 

"Sagovornici su istakli da je aktuelna bilateralna saradnja Crne Gore i Italije u domenu odbrane kvalitetna i sadržajna, te izrazili zadovoljstvo ostvarenim uspjehom u okviru projekata od zajedničkog interesa koji se odnose na saradnju vazduhoplovstava i mornarica dvije zemlje, kao i školovanje crnogorskih kadeta na italijanskim vojnim akademijama. Dodatno, ministar Bošković i ministarka Trenta razmotrili su modalitete daljeg unapređenja saradnje u okviru Alijanse, sa fokusom na planove popunjavanja pozicija u okviru NATO komandne strukture", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.