Njemačkoj nedostaje do 60.000 vozača kamiona, u najavi kolaps logistike i trgovine
ilustracija

Njemačkoj nedostaje do 60.000 vozača kamiona, u najavi kolaps logistike i trgovine

Njemačkoj trenutno nedostaje između 45.000 i 60.000 vozača kamiona, a ta država bi mogla doživjeti i kolaps logistike i trgovine, prenose njemački mediji.

Posao vozača kamiona postao je neatraktivan zbog niskih plata i loših radnih uslova, što predstavnici špediterskih kompanija namjeravaju promijeniti, a navodno žele i ciljano privući više žena među profesionalne vozače kamiona. Trenutno je tek 1,7 posto žena među svim vozačima kamiona u Njemačkoj.

Prema podacima Saveza za špediciju i logistiku (DSLV), police supermarketa uskoro bi mogle biti prazne.

"Nalazimo se na rubu kolapsa u snabdijevanju i logistici", izjavio je portparol udruženja Dirk Engelhard.

Godišnje u Njemačkoj u penziju odlazi oko 30 hiljada vozača kamiona, dok se branši priključuje tek oko 15 hiljada novih, odnosno upola manje.

Više od trećine vozača ima 55 i više godina, a tek 2,5 posto je mlađih od 25 godina. Samim tim, 40 posto vozača kamiona moglo bi otići u penziju u sljedećih 10 - 15 godina.

Prema procjenama Svjetske banke, Njemačkoj će 2030. nedostajati 150 hiljada vozača kamiona. Iz udruženja zahtijevaju preduzimanje mjera potrebnih da bi zanimanje vozača kamiona bilo što atraktivnije mladim ljudima, piše ZDF, prenosi Avaz.

"Obim transporta se povećava. Tome je doprinijelo i snažno povećanje u online trgovini. Upražnjena radna mjesta ne mogu više popuniti ni vozači iz istočne Evrope. Ovo nije horor - scenarij koji prizivamo, ovo je kolaps u snabdijevanju koji nam zaista dolazi velikom brzinom", istakao je Engelhard.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.