Za rad nedjeljom veća dnevnica od 150%, namjera LPa bila da se zaštite sezonske djelatnosti
Andrija Popović

Povučen amandman

Za rad nedjeljom veća dnevnica od 150%, namjera LPa bila da se zaštite sezonske djelatnosti

Liberalna partija povukla je amandman na Zakon o unutrašnjoj trgovini nakon što je, kako su saopštili iz te partije, izmjenama Vlada suštinski prihvatali isti.

"Kako je ambicija amandmana poslanika Liberalne partije Andrije Popovića na Prijedlog Zakona o izmjenama zakona o unutrašnjoj trgovini,koji je u fazi skupštinskog usvajanja,povodom zabrane rada neđeljom i za dane državnih i drugih praznika, bila da se zaštite poslovne djelatnosti sezonskog karaktera koje traju samo nekoliko mjeseci godišnje i od koje u Crnoj  Gori i veliki dio stanovništva i živi. Ovđe se prije svega misli na suvenirnice, štandove,vitrine sa sladoledima, pićem i slična ponuda za turiste.", istakli su iz Liberalne partije.

Vlada koja je, kako su ocijenili iz LPa, formalno odbila ovaj amandman, naknadnim  je izmjenama Zakona kroz izuzetke, ovaj prijedlog praktično prihvatila i on je postao sastavni dio Prijedloga Zakona o unutrašnjoj trgovini.

"Dakle, nove izmjene Vlade CG kroz njihove amandmane suštinski su prihvatanje amandmana Liberalne partije,zbog toga ga je poslanik Popović povukao iz skupštinske procedure.Najvažnije je da se po Zakonu o radu, mora obezbijediti i zarada zaposlenima koji će raditi u izuzetim trgovinama neđeljom ili državnim praznicima, posebno u dijelu uvećanja dnevnice zaposlenom na taj dan od 150 procenata. Isto tako, radnicima se mora sedmično nadoknaditi slobodan dan, a posebno će biti važna uloga inspekcija u sprovođenju ovih mjera.", saopštili su iz Liberalne partije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.