Srbija: 297 evakuisanih, poplavljeni objekti, oštećeni putevi, voda nosila stoku
Foto:Tanjug

Vanredna odbrana od poplava u cijeloj zemlji

Srbija: 297 evakuisanih, poplavljeni objekti, oštećeni putevi, voda nosila stoku

Posle obilne kiše, vanredna odbrana od poplava uvedena je u cijeloj zemlji. Evakuisano je 297 osoba, oštećeni su putevi. Proglašena je vanredna situacija u 15 opština i gradova.

Vodostaj na rijeci Savi biće u porastu i prevazilaziće granicu redovne odbrane kod Šapca i Beograda. Najugroženija područja su u Kraljevu, Kniću, Trsteniku, Lučanima, Ivanjici, Arilju, Vrnjačkoj Banji, Gruži, Guči.

U Kraljevu su prema današnjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, poplavljena 434 objekta, evakuisana je 121 osoba, najviše mještana Adrana, oštećeno je ili uništeno 16 mostova, a 20 putnih pravaca je u prekidu.

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, rekao je da je voda seljacima odnijela stoku, potopljene su brojne oranice, nastave nema u dvije osnovne škole i prokišnjavaju dva vrtića.

U Adranima, u zaseoku Šeovac, pored brojnih domaćinstava, poplavljena je i industrijska zona u kojoj se nalazi veliki broj kraljevačkih preduzeća, a kiša sada ponovo pada. U Adranima je pod vodom i seosko groblje.

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su na otklanjanju posledica poplava i pružanju pomoći civilnom stanovništvu u opštini Lučani, na poziv Štaba za vanredne situacije te lokalne samouprave.Više od 50 pripadnika 22. pešadijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske iz Požege angažovano je na pružanju pomoći u toj opštini.

Najviše štete poplave su nanijele Srednjoj školi "Dragačevo" u Guči i u selima Viča kod Guče i Djerać kod Lučana, gdje pripadnici pešadijskog bataljona pomažu meštanima u čišćenju puteva i nanosa od poplava u domaćinstvima.

Načelnik štaba za vanredne situacije u Lučanima Zoran Vučićević kaže da se voda polako i postepeno povlači u mjestima gdje je bilo plavljenja domaćinstava usled obilne kiše koja je izazvala izlivanje bujičnih potoka i manjih rijeka.Vučićević navodi da je na teritoriji Lučana potopljeno oko 200 objekata, nekoliko privrednih društava, više hladnjača, dvije škole i preko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta.

kraljevopoplavetanjug620x0

Foto:Tanjug  

Dodaje da je teška situacija i u Guči gdje je, kako kaže, poplavljeno oko 100 stambenih objekata, srednja škola, nekoliko hladnjača, kao i velike površine poljoprivrednog zemljišta.

U Kniću oštećena pruga, voda odnijela mostove

Opština Knić formirala je komisije za utvrđivanje i evidentiranje štete nastale u jučerašnjim poplavama, koje su pogodile više od 30 sela. Prema prvim procjenama najveću štetu pretrpjelo je selo Guberevac iz koga je evakuisano više od 30 porodica, a u kom je oštećena i pruga Kragujevac - Kraljevo. Nabujala Gruža i njene pritoke potopile su više od 1.500 hektara zemljišta i oko 110 seoskih domaćinstava.

Poplavljeni su ambulanta i trafostanica u centru Gruže, zbog čega je oko 200 domaćinstava i dalje bez električne energije, a pored ambulante ne rade vrtić i škola.

kraljevopoplaveeetanjug620x0

Vanredna stuacija uvedena juče još je na snazi, jer kiša od jutros ponovo pada. Komunalne ekipe su uspjele da tokom dana saniraju oštećenaja na elektomreži i obezbijede prohodnost do svih sela, a najugroženijim domaćinstvima Crveni krst dijeli pakete hrane i vode za piće.

Ministarka saobraćaja Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će se na sjednici Vlade razgovarati o tome kako da se pomogne poplavljenim područjima.

N1/RTS/Fonet

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.