U SOS skloništu za žene i djecu boravilo 38 djece koja su bila izložena nasilju
Dukaj, foto:PR Centar

Raste broj slučajeva

U SOS skloništu za žene i djecu boravilo 38 djece koja su bila izložena nasilju

U Crnoj Gori kršenje prava djece je evidentno i prisutno, a SOS telefon Nikšić je, putem servisa Nacionalne SOS linije u prošloj godini, zabilježio 34 slučaja djece koja su direktno bila izložena nasilju, što je više u odnosu na raniji period.

Predstavnica SOS telefona Nikšić, Leonora Dukaj, je, u intervjuu za PR Centar povodom Međunarodnog dana djece žrtava nasilja, koji se obilježava danas, kazala da je u prošloj godini u SOS skloništu za žene i djecu sa iskustvom nasilja boravilo 38 djece koja su bila izložena nasilju. 

“Djeca su bila izložena zanemarivanju, psihičkom, fizičkom i emocionalnom nasilju. Porast ovih vrsta nasilja nad djecom koja nijesu u mogućnosti da se brane može se definisati čak i jednim jedinim slučajem. Konkretno, u odnosu na raniji period, broj slučajeva nasilja nad djecom jeste veći za 2.72 odsto“, rekla je Dukaj.

Prema njenim riječima, nasilje nad djecom je prisutno kroz različite pojave.

“Kao ugrožena grupa društva, djeca se suočavaju sa mnogo neriješenih problema. Tako da, nasilje u raznim oblicima je fenomen koji ugrožava i veliki broj djece. Nasilje se javlja u obliku zanemarivanja, psihičkog i fizičkog zlostavljanja, eksploatacije, prosjačenja, trgovine ljudima kao veliko zlo nad djecom koje uzrokuje vrlo ozbiljne i destruktivne  posljedice”, navela je Dukaj.

Ona je ocijenila da je suzbijanje nasilja nad djecom moguće jedino kada svi odgovorni za učinjeno nasilje  budu odgovarali pred zakonom.

Dukaj je poručila da unapređenje prava djece predstavlja odliku demokratskog društva.

“Djeci, osim edukacije i savjetovanja, treba i odbrana koju oni ne mogu omogućiti sebi samima. Nasilje nad djecom je evidentno i prisutno je i u našem društvu, međutim često je teško odrediti ko je najveći krivac za ovu pojavu“, rekla je Dukaj.

Ona je pojasnila da su načini i vrste nasilja na djecom veoma različiti.

„Kao početno ili ranije nasilje možemo uzeti nedovoljno informisanje i nekompletnost u smislu potrebnog znanja samih roditelja i porodice. Nasiljem se smatra i nedostatak komunikacije sa djecom i njihovo uvažavanje odnosno nepoštovanje njihovog mišljenja i potcjenjivanje. Takođe, kao nasilje se može označiti njihove prevelike obaveze prema centrima edukativnog ili obrazovnog karaktera“, navela je Dukaj.

Ona je istakla da je neophodna edukacija svih aktera koji neposredno učestvuju u vaspitanju djeteta.

„Odgovornost samih roditelja, staratelja, nadzornika ili škole mora biti na većem nivou, obzirom da svako nasilje nad djetetom kasnije može uticati na njegov budući život. Smatram da je došlo vrijeme da svako ko vrši nadzor nad djetetom mora krajnje odgovorno i profesionalno ponašati prema njima”, kazala je Dukaj.

Ona smatra da je, u cilju efikasnije borbe protiv nasilja nad djecom, neophodno pružiti im veću sigurnost i privatnost.

„U Crnoj Gori mora se povećati privatnost djece, veća sigurnost u školama, jače partnerstvo sa roditeljima, kao i ukupna njihova informisanost o lošim pojavama koje mogu biti izvor nasilja i ugrožavanje prava djece“, poručila je Dukaj.

Govoreći o aktivnostima koje sprovodi SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, Dukaj je ocijenila da se djelatnost te organizacija svodi na pružanje besplatnih servisa podrške i pomoći (Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici, SOS sklonište za žene i djecu sa iskustvom nasilja, pranja povjerljivog lica, stručna savjetovališta – pravno i psihološko).

„Preduzimamo i podstičemo aktivnosti vezano za edukaciju iz oblasti suzbijanja i prevenciju nasilja nad djecom. Realizujemo edukacije podizanja svijesti, odnosno informisanje mladih o tome kako prepoznati i prijaviti nasilje“, istakla je Dukaj.

Ona je kazala da SOS telefon Nikšić, kao lokalni projektni partner Fondacije Terre des hommes, od marta prošle godine sprovodi  projekat "Unapređenje pružanja usluga i podizanje svijesti o borbi protiv trgovine ljudima na Balkanu, Albanija, Makedonija, Crna Gora, Kosovo" koji finansira Američki Državni Odsjek putem J-TiP.programa.

„Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta je uspostavljanje transnacionalnog mehanizma saradnje između četiri zemlje u skladu  sa Jedinstvenim standardnim operativnim procedurama (SOPS) za transnacionalnu saradnju i upravljanje predmetima žrtava/ potencijalnih žrtava trgovine ljudima sa posebnim fokusom na djecu“, rekla je Dukaj.

Ona je kazala da od decembra prošle godine SOS telefon Nikšić , uz finansijsku podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore realizuje pojekat “Primarna prevencija rodno zasnovanog nasilja u opštinama Nikšić, Šavnik, Žabljak i Plužine”, koji, kako je pojasnila, ima za cilj da poveća razumijevanje značaja rodne ravnopravnosti u partnerskim odnosima kod dječaka i djevojčica uzrasta od 15 do 18 godina.

PR Centar

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.