Članice EU nisu saglasne oko pomjeranja sata
ilustracija

Članice EU nisu saglasne oko pomjeranja sata

Evropljani koji su se ponadali završetku rasprave o tome treba li svakih pola godine pomjerati sat unaprijed ili unazad, moraće da ostanu strpljivi.

Evropski zakonodavci izglasali su u martu početak promjena računanja vremena za 2021. godinu. Tada zemlje članice treba da odluče hoće li izabrati ljetnje ili zimsko računanje vremena.

Države članice nisu saglasne oko šireg pitanja, a njihovo odobrenje je potrebno kako bi promjena stupila na snagu, prenosi hrvatski Jutarnji list. 

O temi će se raspravljati u četvrtak na sastanku evropskih ministara saobraćaja, iako se ni tada ne očekuje konačna odluka.

Rumunija je upozorila kako je potreban usaglašeni pristup problemu kako bi se spriječila „šarolikost vremenskih zona“ i osiguralo pravilno funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Zasad je samo nekoliko zemalja članica obznanilo svoju poziciju, piše u dokumentu rumunskog predsjedništva.

Peter Altmajer, njemački ministar ekonomije, koji se bavi problemom u Njemačkoj, napisao je u pismu susjednim državama kako želi da izbjegne „vremenska ostrva“ i dodao kako treba postići zajedničku poziciju „najkasnije nakon ljetnje pauze“, javlja agencija DPA.

Usklađeni pristup problemu mogao bi se postići na sledećem redovnom sastanku ministara saobraćaja, zakazanom za kraj ove godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.