Zakonom utvrđeno ko će raditi nedjeljom, a ko ne: Ne postoji mogućnost zloupotrebe
Ilustracija

Precizno definisani izuzeci

Zakonom utvrđeno ko će raditi nedjeljom, a ko ne: Ne postoji mogućnost zloupotrebe

Na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet razmatrani su i podržani amandmani predlagača koji se odnose na predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Vlada Crne Gore ja na sjednici 7.marta 2019.godine utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je utvrđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedeljom i u dane državnih i drugih praznika, izuzev u prodajnim objektima ili u drugim prodajnim mjestima u kojima se vrši trgovina robe koja je neophodna radi obezbjeđenja životnih potreba građana. 

Vrste prodajnih objekata i prodajnih mjesta trebalo je bliže utvrditi propisom koji donosi Vlada. 

"U cilju jasnog definisanja izuzetaka predlagač Zakona je amandmanski djelovao na način da se oni utvrde u samom zakonu. Izuzeci se konkretno odnose na mogućnost rada prodajnih objekata i drugih prodajnih mjesta, a sve u namjeri zaštite javnog interesa i njih čine: 

- Apoteke;
- Specijalizovane prodavnice ili kiosci za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača , cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja uli pogrebne opreme;
- Benzinske stanice i prodavnice za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica;
- Pijace;
- Štandovi – tezge, vitrine i automati izvan pijaca i pokretne prodavnice;
- Prodavnice, kiosci i automati smješteni unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka;
- Štandovi i kiosci u kojima se prodaju robe za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela,
- Skladišta za trgovinu na veliko", saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Oni ističu da kroz precizno definisanje izuzetaka jasno proizilazi namjera da se omogući nesmetano funkcionisanje života građana.

"Priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine koji broji preko 36 hiljada zaposlenih, ne zahtijeva rad nedeljom i u dane državnih i drugih praznika, te na ovaj način ne dovodimo poslodavce u neravnopravan položaj a podstičemo društveno odgovorno poslovanje.  Imajući u vidu da su pokretači ove ideje upravo poslodavci, ovo je samo još jedan od načina na koji želimo da unaprijedimo položaj radnika u sektoru trgovine i da značajnije utičemo na kvalitet života pojedinca, porodice i društva", kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Na kraju ističu da će sve nadležne službe pratiti poštovanje Zakona, a oni koji se o njega ogluše biće sankcionisani.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.