Crna Gora privlačna za Kineze

Poslovno veče sa kineskim privrednicima

Crna Gora privlačna za Kineze

Ambasada Narodne Republike Kine organizovala je, 3. juna 2019. godine, u hotelu Hilton, poslovno veče za crnogorske i kineske privrednike, tokom kojeg je govorio predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović.

Događaj, realizovan u okviru posjete delegacije kineskih privrednika Crnoj Gori, koju je organizovao Hongkoški univerzitet, okupio je predstavnike više od 50 kineskih i crnogorskih kompanija iz sektora turizma, prerađivačke industrije, trgovine, komunalne privrede, građevinarstva, osiguranja, IT, finansija, mode, zdravstvene zaštite i drugih, saopšteno je iz Privredne komore.

Pored  Golubovića, u uvodnom dijelu govorili su ambasador Kine Liu Jin i zamjenik direktora Hong Kong University SPACE Robert Ning Rong. Skupu su prisustvovali predsjednik Skupštine Privredne komore Vojo Banović i potpredsjednik ove asocijacije Ivan Saveljić, a među brojnim uglednim zvanicama skupa bio je i rektor Univerziteta Donja Gorica prof. dr Veselin Vukotić.

Golubović je zahvalio ambasadoru Liu Jinu za doprinos jačanju veza privreda dvije države. Istakao je da Privredna komora u saradnji sa Vladom kontinuirano unapređuje biznis ambijent i liberalizuje propise u cilju lakšeg poslovanja, rasta profitabilnosti i zaposlenosti, te boljeg kreditnog rejtinga i pozicije domaće ekonomije na listama konkurentnosti renomiranih međunarodnih organizacija.

"Rezultati koje je crnogorska ekonomija ostvaruje u prethodnim godinama i koji su nastavljeni u prvom kvartalu tekuće, daju nam za pravo da konstatujemo da je Crna Gora destinacija u usponu",saopštio je Golubović.

Stopa rasta BDP-a od 4,9%, Crnu Goru pozicionira prema njegovim riječima, u sam vrh evropskih zemalja kada je u pitanju ovaj makroekonomski pokazatelj, čemu umnogome doprinose strane investicije.

"Od obnove nezavisnosti investitori iz više od 120 zemalja su u našu zemlju uložili više od 9,5 milijardi eura u bruto iznosu. U 2018. godini, strane investicije porasle 27,9 odsto, jer članstvo u NATO kreira percepciju sigurne destinacije za ulaganje kapitala. Unapređenju poslovnog ambijenta i jačanju pozicije Crne Gore kao poželjne destinacije za ulaganja doprinose i pregovori o članstvu u EU, konkurentan poreski sistem, kao i čitav niz podsticajnih mjera za domaće i strane investitore", kazao je Golubović.

Kina je drugi spoljnotrgovinski partner Crne Gore u uvozu, a na devetom je mjestu kada je riječ o izvozu. Robna razmjena ostvarena u 2018. godini iznosila je 270,6 miliona eura, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 18,8%.

Golubović je kineskim privrednicima poručio da Crna Gora predstavlja atraktivnu destinaciju za ulaganja zbog jasno uočljivih potencijala za razvoj turizma, poljoprivrede, saobraćajne infrastrukture, energetike, kao i zbog brojnih mogućnosti za investiranje u drugim sektorima posebno u manje razvijenim područjima.

Ukazao je na rekorne rezultate u turizmu tokom 2018. – posjetu 2,2 miliona turista i prihod veći od milijardu eura, zatim da u Crnoj Gori posluju najveći hotelski brendovi, da smo sve atraktivniji za razvoj nautičkog turizma, te prerastamo u vodeću destinaciju za kruzere.

Prošle godine Crnu Goru je posjetilo 41.338 turista iz Kine, koji su ostvarili 94.783 noćenja.

"Prepoznajući činjenicu da turiste sa dalekih tržišta, kao što je i kinesko, možemo privući udruženi, kroz regionalnu turističku ponudu, privredne komore Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine rade na formiranju zajedničkog turističkog proizvoda usmjerenog upravo na ovu ciljnu grupu. Naša namjera je da ovu vrstu saradnje proširimo na sve zemlje Zapadnog Balkana, kako bi podstakli unapređenje i diversifikaciju proizvoda i usluga u turizmu i tako doprinijeli povećanju broja turista iz udaljenih djelova svijeta", rekao je Golubović.

Istakao je i važnost ulaganja u energetsku infrastrukturu a posebno postavljanja podmorskog kabla između Italije i Crne Gore, čime će se ostvarićti direktna veza tržišta jugoistočne i zapadne Evrope.

"Na ovaj način valorizovaćemo bogate energetske potencijale Regiona, pa koristim priliku da pozovem vaše kompanije da investiraju u oblast energetike i iskoriste benefite koje će donijeti realizacija ovog projekta", riječi su prvog čovjeka Komore.

Golubović smatra da je Crnoj Gori interesantno iskustvo zemalja, kao što je Kina, koje su unaprijedile proizvodnju hrane sinergijom, poljoprivrede i informacionih tehnologija, odnosno upotrebom digitalnih rješenja u agraru.

"Ulaganjem u preradu, sisteme za navodnjavanje, adekvatnu opremu i mehanizaciju Crna Gora se razvija u značajnog proizvođača kvalitetne hrane, pri čemu partnerska uloga vaše zemlje u prenosu tehnologija može podići efikasnost naše proizvodnje" kaže on.

Saradnja u oblasti inovacija, razmjena dobre prakse i stručnih znanja je ulaganje u budućnost ekonomskih odnosa dvije zemlje, dodao je Golubović. Potrebno je bliže sarađivati u razvoju modernih naučno-tehnoloških parkova, kroz koje će naše inovativno orjentisane kompanije moći da ubrzaju razvoj ugledajući se na uspješne primjere iz Kine.

"Raduje me činjenica da je Univerzitet Donja Gorica intenzivirao saradnju sa kineskim partnerima koja će omogućiti našim studentima i nastavnom kadru uključivanje u međunarodne projekte i povezivanje sa uspješnim mladim ljudima iz svijeta", kazao je Golubović, pozdravljajući rektora prof. dr Veselina Vukotića koji je takođe učestvovao u ovom skupu.

Govoreći o ulaganjima koja se realizuju u saobraćajnu infrastrukturu, posebno apostrofirajući izgradnju autoputa Bar-Boljare, Golubović je kazao da su domaće kompanije pouzdan partner kineskom CRBC-u. Pozvao je kineske kompanije da koriste komparativne prednosti Luke Bar čija geografska pozicija omogućava skraćenje vremena prevoza i smanjenje ukupnih troškova transporta.

On je podsjetio da je PKCG članica međunarodne komorske asocijacije "Put svile", te da je u Podgorici organizovala prvi sastanak predsjednika komora u okviru Foruma gradonačelnika Inicijative 16+1. Time je utemeljen novi okvir multilateralnog komorskog djelovanja koji predstavlja sveobuhvatnu platformu za saradnju privrednika 17 zemalja.

"Jedan od glavnih ciljeva Privredne komore je pružanje podrške i pomoći našim članicama u procesu internacionalizacije poslovanja. Posebnu pažnju u narednom periodu moramo usmjeriti ka boljem upoznavanju tržišta Kine koja, kako sam već i istakao, postaje sve značajniji ekonomski partner Crne Gore", naglasio je Golubović.

Golubović je zaključio da će Privredna komora uvijek biti pouzdan partner na unapređenju ekonomskih veza Crne Gore i Kine, te doprinositi prevazilaženju prepreka u poslovanju i identifikovanju investicionih mogućnosti.

Ambasador Liu Jin je ocijenio da su odnosi između Kine i Crne Gore na najboljem nivou.

"Naše dvije zemlje baštine duboko tradicionalno prijateljstvo, praktična saradnja urodila je bogatim plodovima, dosljedno se širi razmjena na kulturološkom nivou. Posjeta kineskih preduzetnika je još jedan dokaz našeg prijateljstva i očekujemo da bude prilika za razvijanje konkretne saradnje",kazao je ambasador Jin.

Podsjetio je da Kina i Crna Gora trenutno najviše sarađuju u izgradnji putne i energetske infrastrukture.

"Saradnja treba da se proširi na sektore kao što su turizam, telekomunikacije, poljoprivreda, drvna industrija i druge", rekao je on.

Ukazao je na značajnu ulogu vlada u realizaciji konkretne saradnje i naglasio privrženost Kine da doprinese razvoju naše ekonomije.

"Kvalitetni crnogorski poljoprivredni i drugi proizvodi su dobrodošli u Kinu. Očekujemo i veću turističku razmjenu sa vašom zemljom", saopštio je ambasador.

Zamjenik direktora škole za profesionalnu i cjeloživotnu edukaciju Hong Kong University SPACE Robert Ning Rong kazao je da je cilj posjete kineske delegacije bilo upoznavanje sa crnogorskim društvom I ekonomijom naše zemlje.

"Iako postoji razlika u veličini naše dvije zemlje to nije prepreka da uspostavimo uspješnu saradnju. Crna Gora ima izuzetno značajnu ulogu u inicijativi koja okuplja Kinu i 17 država centralne i istočne Evrope, jer preko nje uspostavljamo dobre odnose sa regionom Zapadnog Balkana", istakao je Ning Rong.

Ocijenio je da će poslovno veče doprinijeti razvoju plodne saradnje sa crnogorskim privrednicima.

Tokom bilateralnih razgovora privrednika razmatrane su mogućnosti razvoja partnerskih odnosa i realizacije zajedničkih poslova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.