Pokret Odupri se: Treći mandat Vesne Medenice je kršenje Ustava
Foto: Odupri se

Pokret Odupri se: Treći mandat Vesne Medenice je kršenje Ustava

Pokret Odupri se pridružuje se onom dijelu stručne javnosti, koji ima slobode da digne glas protiv očiglednog gaženja Ustava Crne Gore u slučaju trećeg uzastopnog izbora Vesne Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda, navodi se u saopštenju ovog pokreta.

Iz pokreta ističu da taj slučaj zaslužuje njihovu pažnju i reakciju, "prije svega zbog toga što tako gruba zloupotreba stiže od onih koji su najpozvaniji da štite vladavinu prava".

"Ustav Crne Gore propisuje da “isto lice može biti birano za predsjednika Vrhovnog suda najviše dva puta“ i nema te kreativnosti u tumačenju koja može opravdati namjeru članova Sudskog savjeta da svoju šeficu izaberu po treći put. Retroaktivnost je samo jeftini izgovor, a suština je u nadostatku profesionalnog integriteta.

Mi, građani Crne Gore, imamo pravo na suđenje pred nezavisnim, nepristrasnim i zakonom ustanovljenim sudom, što podrazumijeva da i izbor sudija bude u skladu sa zakonom, a prije svega izbor predsjednika Vrhovnog suda. Sud ne može biti nezavisan i samostalan ako su sudije izabrane protivustavno. Građani ne mogu očekivati jednakost pred zakonom ako je izbor predsjednika Vrhovnog suda suprotan jednoj tako jasnoj imperativnoj normi", kažu iz pokreta Odupri se.

Dodaju i da obećavaju "gospodi iz Sudskog savjeta da im ovo neće proći".

"Nećemo dozvoliti da se na čelo sudske vlasti bira lice koje je već dva puta birano za predsjednika Vrhovnog suda i koje tu funkciju obavlja već 12 godina. Razobličićemo ovo kršenje Ustava u režiji onih koji su najpozvaniji da ga štite, jer Ustav nije napisan da bi se u njemu tražile rupe i izigravale zabrane.

U okviru pravnog poretka započećemo postupke, koji će nas legitimisati da ovaj slučaj iznesemo pred sud u Strazburu. Vjerujemo da ovakav slučaj do sada nisu imali u svojoj bogatoj praksi.

Zbog toga pozivamo sve stručne asocijacije i pojedince, prije svega udruženja pravnika i Advokatsku komoru Crne Gore da se javno distanciraju od pripremljenog udara na vladavinu prava u režiji Sudskog savjeta", navode iz pokreta Odupri se.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.