Inspektori će nedjeljom vršiti kontrole i provjeravati ko ne radi
Ilustracija

Neradna nedjelja neće ugroziti poslovanje

Inspektori će nedjeljom vršiti kontrole i provjeravati ko ne radi

Namjera uvođenja neradne nedjelje je efikasniji i jači inspekcijski nadzor, saopštila je generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije Biljana Jakić, prenose Dnevne novine.

Ona je na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet istakla da priroda i organizacija posla u trgovini ne zahtijevaju neprekidan proces rada, te da neradna nedjelja neće ugroziti poslovanje.

“Namjera je da se neradna nedjelja lakše iskontroliše. Imaćemo inspektore koji će nedjeljom vršiti kontrole i uspostaviti sistem predviđen Zakonom o unutrašnjoj trgovini. Inspekcijski nadzor će biti mnogo jači i efikasniji”, naglasila je Jakić.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević smatra da do izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini ne bi došlo da su inspekcije valjano i kvalitetno obavljale posao.

“Inspekcijskim organima je sada povećana mogućnost da bolje kontrolišu ono što se u praksi dešava povodom neradne nedjelje. Da je inspekcija radila svoj posao na kvalitetan i valjan način ne bismo donosili ovaj zakon, jer se u Zakonu o radu jasno naznačava koje kategorije mogu koristiti radnu nedjelju”, naveo je Rakočević.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković ukazala je na to da postoje pekari kojima je u pola godine samo jedna nedjelja slobodna.

“Kada će radnik-pekar imati slobodnu nedjelju? Nemojte mi samo reći da poslodavac ima obaveze. Poslodavci to ne poštuju, inspekcije očigledno ne rade svoj posao. Vjerujem da će poslodavci i te kako zloupotrebljavati normu u toj djelatnosti, ali da će inspekcije početi da rade posao kako treba i da će se onima koji zloupotrebljavaju normu stati na put”, naglasila je Vuksanović-Stanković.

Vladinim amandmanom, koji je Odbor juče podržao, definisano je da će nedjeljom raditi štandovi i kiosci u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala, manifestacija, sajmova. Izuzeci su i specijalizovane prodavnice i kisoci za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda, kolača, cvjećare, suvenirnice, štampe, sredstva za zaštitu bilja i pokretne opreme.

Jakić smatra da ti izuzeci štite javni interes i funkcionisanje građana.

“Uveli smo izuzetke koji se odnose na zaštitu javnog interesa, kao što je rad apoteka, benzinskih stanica, štandova, tezgi, vitrina i automata izvan pijaca i pokretnih prodavnica. Na taj način će se omogućiti da se turisti tokom sezone snabdijevaju onim što je neophodno za funkcionisanje”, zaključila je Jakić.

Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.