Stoltenberg u Skoplju: Spremni smo da vas dočekamo u porodicu NATO
Foto: Tanjug

Stoltenberg u Skoplju: Spremni smo da vas dočekamo u porodicu NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je u Skoplju pohvalio reforme u Sjevernoj Makedoniji, posebno u odbrani, bezbjednosti i obavještajnim službama, i istakao da Alijansa cijeni te napore.

"Imate kredibilne institucije koje mogu da rade zajedno sa institucijama drugih zemalja članica NATO. Spremni smo da vas dočekamo u porodicu NATO", rekao je on povodom zajedničkog sastanka Sjevernoatlantskog savjeta i Komiteta za integraciju Republike Sjeverne Makedonije, koji se održava u Skoplju.

Generalni sekretar NATO je rekao da je dogovor iz Prespe, kojim je riješen višedeceniski spor s Atinom odblokirao evro-atlantski put Skoplja, ali je istakao da su reforme u Sjevernoj Makedoniji bile ključne da 29 zemlja članica početkom ove godine potpiše protokol o pristupanju te zemlje toj alijansi.

"Cilj reformi je da imate stabilne i povjerljive bezbjednosno-obavještajne institucije, koje mogu da operišu i djeluju sa takvim institucijama zemalja članica", rekao je on i izrazio nadu da će produžiti primjena reformi i svim potrebnim oblastima.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je rekao da njegova zemlja ulazi u finalnu etapu integracije u NATO sa širokim natpartijskim konsenzusom o tom članstvu i sa snažnom političkom voljom.

"Severna Makedonija je obnovila demokratiju i uvrstila demokratska načela koja su temelj NATO, kao što je vladavina prava, profesionalne i nezavisne institucije i slobodni mediji", rekao je on i dodao da je njegova zemlja za dvije godine zatvorila sva otvorena pitanja sa susjedima i postigla istorijske dogovore sa Bugarskom i Grčkom.

Zaev je istakao da je Vlada Sjeverne Makedonije čvrsto riješena da povećava budžet za odbranu najmanje za 0,2 odsto BDP godišnje sa ciljem da dostigle dva odsto BDP najkasnije do 2024.

Premijer je, nazivajući Stoltenberga prijateljem, zahvalio generalnom sekretaru NATO na podršci ohrabrenju koje stalno davao Sjevernoj Makdoniji da bi konačno bila dio evroatlantske porodice.

"Sjeverna Makedonija je integralan dio transatlantske zajednice i spremni smo za novi početak kao punopravna članica", rekao je Zaev i istakao da ratifikacija Protokola odvija ubrzanim tempom i da je Samit NATO decembru u Londonu, kada se obilježava 70 godina Alijanse, odlična mogućnost da se simbolično označi završnica integrativnog procesa.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.