Vraćanje viza Albancima, EK pokrenula proceduru
Foto: Ilustracija

Vraćanje viza Albancima, EK pokrenula proceduru

EK potvrdila da je pokrenula proceduru procjene zvaničnog obavještenja dobijenog od Holandije kojim se traži suspenzija vizne liberalizacije za građane Albanje.

U Briselu ne žele da prejudiciraju mogući ishod procjene, ali naglašavaju da bi, u odnosu na rezultate, "određeni koraci mogli biti preduzeti".

”Ukoliko se ustanovi da su specifične akcije neophodne, Komisija će usvojiti implementacioni akt u roku od mjesec dana od dobijanja obavještenja. Takvu procjenu mora da odobri i Savjet”, izjavila je portparolka Evropske komsije Nataša Berto.

Berto je potvrdila da je Evropska komisja dobila zvanično obavještenje od Holandije u kontekstu supenzije bezviznog režima za Albaniju i da je u toku pažljiva procjena i analiza informacija i činjenica.

Odluka o suspenziji bezviznog režima ne može se donijeti olako. Svi koraci koji vode ka tome moraju da budu dio analize. Jednom kad Evropska komisija završi sa procenom predstavićemo je Evropskom parlametu i Savjetu”, kaže Nataša Berto.

Ona nije željela da prejudicira mogući ishod procjene, ali je naglasila da bi u odnosu na rezultate, ”određeni koraci mogli biti preduzeti”.

Holandska vlada je prošle nedjelje na zahtjev svog Parlamenta zatražila ukidanje bezviznog režima za građane Albanije zbog povećanja kriminalnih aktivnosti albanske mafije u Holandiji.

Prema pravilima EU, države članice imaju mogućnost pokretanja mehanizma suspenzije bezviznog režima ukoliko se suoče sa značajnim povećanjem priliva ilegalne migracije, povećanjem rizika za bezbjednost države i ozbiljnim krivičnim djelima.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.