UMHCG i UPOSIBP potpisali memorandume o saradnji s Vrhovnim sudom i Advokatskom komorom
Sa potpisivanja Memoranduma

Da bi zaživjeli potrebna i promjena zakonske regulative

UMHCG i UPOSIBP potpisali memorandume o saradnji s Vrhovnim sudom i Advokatskom komorom

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) i Udruženje za podršku osobama sa invaliditetom Bijelo Polje (UPOSIBP) potpisali su danas Memorandume o saradnji s Vrhovnim sudom odnosno Advokatskom komorom Crne Gore.

Ovo je, inače, prvi Memorandum o saradnji koji nevladine organizacije osoba s invaliditetom potpisuju s Vrhovnim sudom i Advokatskom komorom, saopšteno je iz UMHCG-a.

Predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica istakla je da je današnje potpisivanje Memoranduma samo formalnost, s obzirom na  već postojeću i dugogodišnju saradnju.

„Izuzetno mi je drago što ćemo u sadejstvu s Advokatskom komorom rješavati probleme i što će se saradnja nastaviti. Vrhovni sud će i dalje raditi na unaprjeđenju saradnje kako bi se omogućilo građanima s invaliditetom da bržim i efikasnijim putem idu po pravdu", kazala je Medenica.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko N. Begović istakao je da to veoma lijep čin i potvrda humanog odnosa Vrhovnog suda i Advokatske  komore.

"Vrata Advokatske komore će biti širom otvorena za saradnju i ovo neće biti mrtvo slovo na papiru“, istakao je Begović.

Izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), Marina Vujačić istakla je da potpisanje memoranduma o saradnji ima težnju da doprinese poštovanju prava osoba s invaliditetom, posebno u segmentu pristupa pravdi. Navela je da ovi memorandumi svakako imaju ogroman značaj, prije svega u segmentu uklanjanja prepreka za pristup sudu i postupke pred sudom, za promociju besplatne pravne pomoći, razmjenu iskustava između osoba s invaliditetom i advokata, uključujući i niz drugih mjera koje će sprovoditi Vrhovni sud, Advokatska komora, odnosno organizacije OSI.

“Danas nijesmo zadovoljni garancijama prava osoba s invaliditetom na pristup pravdi i jednako priznanje pred zakonom, posebno zbog instituta oduzimanja poslovne sposobnosti koji je u nadležnosti Ministarstva pravde, a do čije izmjene ni ovi memorandumi ne mogu imati potpuni efekat i uticaj. Ovo posebno što osobe kojima je oduzeta poslovna sposobnost imaju ograničenu i procesnu sposobnost, postaju takoreći objekti prava", istakla je Vujačić.

Da bi ovi memorandumi zaživjeli potrebna je i promjena zakonske regulative, a izmjena zakonodavstva predstavlja ozbiljan i zahtjevan zadatak. Istakla je da je komunikacija i u prethodnom periodu s ova dva subjekta bila kvalitetna.

„Vjerujem da će komunikacija jačati na obostrano zadovoljstvo, posebno u korist i zbog osoba s invaliditetom i njihovih porodica“, dodala je Vujačić.

Današnje potpisivanje Memoranduma treba da bude primjer drugim državnim organima, na koji način može i treba biti ojačana saradnja sa civilnim sektorom i organizacijama osoba s invaliditetom.

Aktivnost je dio projekta Korak bliže pravdi za osobe s invaliditetom, koji jje finansijski podržan od strane Ministarstva pravde, kroz konkurs za NVO u 2018.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.