„Kozocidu“ četiri nagrade  na Sterijinom pozorju
Foto: Sterijino pozorje/ Duško Miljanić

„Kozocidu“ četiri nagrade na Sterijinom pozorju

Autorski projekat Vide Ognjenović „Kozocid“,u produkciji Gradskog pozorišta, osvojio je četiri nagrade na 64. Sterijinom pozorju.

Vidi Ognjenović pripala je Sterijina nagrada za tekst savremene drame, Igoru Đorđeviću, za ulogu Profesora,dodijeljena je nagrada za glumačko ostvarenje, dok je priznanje za najbolju scenografiju osvojio Geroslav Zarić. Ansambl „Kozocida“ dobio je i nagradu publike 64. Sterijinog pozorja za najbolju predstavu (prosječna ocjena 4,66).

Odluke o nagradama donio je žiri u sastavu: književnik Dževad Karahasan (predsjednik, BiH), dramaturškinja Dora Delbjanko (Hrvatska), kostimografkinja Dragica Laušević (Srbija), glumica Andrea Janković (Srbija) i reditelj Dušan Petrović (Srbija).

-Ovogodišnje Pozorje ponudilo je dva pogleda na teatar i dva tipa teatarskog rada. Jedan tip je onaj koji se oslanja na klasične dramske i teatarske principe, koji dakle računa s visoko artikulisanim likom, sižeom koji se razvija u skladu s nekom imanentnom logikom, sa subjektom (a subjekt je uvijek onaj koji govori) i njegovim glasom. Drugi tip je onaj u kojem govoreći subjekt nije osoba to jest lik, nego grupa, teatar kolektiva koji se odriče artikulacije za ljubav glasnoće. Izbor koji je ovogodišnje Pozorje ponudilo pokazao je da su ova dva tipa teatra komplementarna a ne međusobno suprotstavljena, da njihov odnos nije konflikt nego dramska napetost. Zato je žiri ovogodišnjeg Pozorja imao težak i lijep zadatak – valjalo je našim odlukama sačuvati dramsku napetost, kao temelj izbora, a istovremeno pokazati komplementarnost tipova teatra zastupljenih u izboru. Činjenica da su odluke žirija uglavnom donesene većinom glasova svjedoči o tome da smo imali težak i lijep zadatak, koji smo ozbiljno shvatili – zaključio je žiri 64. Pozorja.

Od 26. maja do 3. juna, pored "Kozocida" u selekciji 64. Sterijinog pozorja našlo sejoš je sedam produkcija:„Petrijin venac“ Ateljea 212 iz Beograda, „Zla žena“Narodnog pozorišta iz Subotice, „Neustrašive - kao i sve slobodne devojke“ uizvođenju Dojčes teatra iz Berlina, „Karolina Nojber“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, „Hasanaginica“Novosadskog pozorišta, „M.I.R.A“u produkciji Bitef teatra i „Bolivud” u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd.

Sterijina nagrada za najbolju predstavu dodijeljena je „Hasanaginici“ u režiji Andraša Urbana, dok je priznanje za najbolju režiju pripalo Kokanu Mladenoviću za predstavu „Karolina Nojber“.

Vida Ognjenović za polaziše drame „Kozocid“uzela je događaj iz prošlosti nekadašnje Jugoslavije, kada je prioritet petogodišnjeg plana obnove i izgradnje nakon Drugog svjetskog rata bila industrijalizacija zemlje. Stručnjaci su tada procijenili da bi u planinskim krajevima zemlje (Crna Gora, Hrvatska, Bosna) trebalo razvijati drvnu industriju. Da bi se za to stvorili uslovi, morale su se istrijebiti koze jer, prema njihovim proračunima, nanose veliku štetu obnavljanju šuma.U siromašnim seoskim domaćinstvima đe su koze bile važan izvor prihoda, to je odjeknulo kao kazneni pohod i nastala je velika pometnja... Osnovna ideja teksta „Kozocid“ je da pokaže da svaka ideologija koja se odvoji od čovjeka i postane sama sebi i sredstvo i cilj, propada upravo na humanoj razini čiju kreativnost nastoji da ukroti, navode iz Gradskog pozorišta.

KOzocid64DM

Foto:  Sterijino pozorje/ Duško Miljanić

Igraju: Milivoje Mišo Obradović, Igor Đorđević, Goran Slavić, Pavle Ilić, Dejan Đonović, Mladen Nelević, Miloš Pejović, Željko Caja Radunović, Danilo Čelebić, Simo Trebješanin, Omar Bajramspahić, Stevan Radusinović, Branka Femić, Maja Šarenac, Ivana Mrvaljević, Dubravka Drakić, Jelena Simić, Katarina Krek, Dragan Račić i Pavle Popović.

Pored Vide Ognjenović koja potpisuje tekst i režiju, u autorskom timu su i dramaturškinja Dragana Tripiković, scenograf Geroslav Zarić, kostimografkinja Ljiljana Dragović, kompozitor Zoran Erić, asistent reditelja Zoran Rakočević, asistentkinja scenografa Vladislava MunićCunnington i asistentkinja kostimografkinje Isidora Ceković.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.