Zamjerke zaposlenih i roditelja: Direktorica OŠ
OŠ "Dušan Korać"

Zamjerke zaposlenih i roditelja: Direktorica OŠ "Dušan Korać" prikriva nasilje, ne radi po zakonu?

Zamjenik direktora bjelopoljske Osnovne škole "Dušan Korać" Novak Novaković tvrdi da direktorica te obrazovne ustanove Fatima Mehović ne radi po zakonu, da ne poštuje Statut, te da ne reaguje primjereno na vrnjaško nasilje u školi.

Zamjerke na njen rad ima i predstavnica Sindikata zaposlenih u toj ustanovi Branka Mrdak, kao i majka djevojčice koja pohađa tu školu. Direktorica škole Fatima Mehović kazala je Anteni M da ne želi da komentarište te navode i optužbe. Iz Ministarstva prosvjete o svim navodima zatražili izjašnjenje škole. 

Novaković je u dopisu dostavljenom portalu Antena M naveo da direktorica Mehović ne poštuje Statut kada je on u pitanju i da, kako kaže, to radi samo kad njoj odgovara.

"Direktorica škole kada sam ja u pitanju 'poštuje' Statut kada joj to odgovara. Član 25. stav 1. Statuta glasi: Pomoćnik direktora pomaže direktoru u organizovanju obrazovno-vaspitnog rada i obezbjeđivanju kvaliteta obrazovno vaspitnog rada, a naročito: u organizaciji sjednica Nastavničkog vijeća i stručnih aktiva. Ona me je pokušala izbaciti sa sjednice Aktiva, a kada nijesam htio izaći kaznila me je strogim ukorom. Stav 6. član 25. - Pomoćnik učestvuje u pripremi akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Tu čast nijesam imao za njenog mandata. Za Savjet roditelja da ne pričam, nikada nijesam znao ni kada se odžavaju... Pomoćnik direktora učestvuje u finansijskom izvještaju, takvo nešto je meni nedostupno", navodi Novaković.

Kaže da nema adekvatan prostor za rad.

"Pošto me je izbacila iz zajedničke kancelarije punih osam mjeseci nijesam imao radni prostor, već sam svoje poslove za koje sam odgovoran radio u zbornici. Možete zamisliti koliko sam tim činom omalovažen i kakav je to udarac na moj autoritet", kaže on. 

"Direktor bi trebalo da obezbijedi jednake uslove za sve učenike i zaposlene. U ovoj školi to nije slučaj", nastavlja Novaković.

U obraćanju Anteni M opisao je i nekoliko navodnih primjera neadekvatnog postupanja direktorice.

"Jednoga učenika su godinama maltretirali vršnjaci i na nacionalnoj osnovi. Direktorica nije preduzela ništa dok roditelj tog učenika nije zatražio premještaj svog djeteta u drugo odjeljenje."

Navodi i primjer seksualnog zlostavljanja učenice petog razreda od druge učenice takođe petog razreda.

Pošto su se roditelji maltretirane učenice obratili direktorici, odgovorila im je da "nema vremena", tvrdi Novaković.

Iako je u opisanom slučaju ignorisala pritužbu porodice zlostavljane učenice, Novaković ističe da je direktorica gotovo redovno na strani roditelja koji imaju pritužbe na nastavnike. Čak i kada su ih, u više navrata, verbalno napadali u njenoj kancelariji.

"Roditelj je ikona, bog, nastavnik je uvijek kriv, pa i ako je razlog napada na nastavnika ocjena ili snimanje nastavnika mobilnim telefonom", priča Novaković.

Pominje i, po njegovom sudu, problematične kadrovske poteze:

"Predstavnica zaposlenih u Školskom odboru, u drugom mandatu, inače njena rođaka, birana je na Nastavničkom vijeću kada ta tačka nije bila javno istaknuta na dnevnom redu u zakonskom roku, nego je izabrana 'na prepad'. Zbog nezakonitog zapošljavanja dobila je od Inspekcije prosvjete predlog za razrješenje."

Listi optužbi na račun direktorice, njen zamjenik dodaje i navodnu zabranu nastavnicima da odlaze u školsku biblioteku, javno saopštenu na sjednici Nastavničkog vijeća!?

Zamjerke na rad Mehović ima i predsjednica Sindikata zaposlenih, nastavnica engleskog jezika Branka Mrdak.

Tvrdi da direktorica školu doživljava kao privatno vlasništvo, da zloupotrebljava službeni položaj i zanemaruje nasilje u školi.

Mrdak je Anteni M dostavila dopis koji je uputila Ministarstvu prosvjete u septembru prošle godine, a u kome ministru Damiru Šehoviću govori o problemima u školi i inicira smjenu direktorice.

U dopisu  navodi da još nije dobila odgovor od direktorice koliko je škola prihodovala od izdavanja prostorije za kafeteriju, zubarsku ambulantu, fiskulturnu salu, sportski poligon i u koje svrhe su ta sredstva utrošena.

"Zloupotrijebila je i Školski odbor manipulacijom da je dobila naredbu od Agencije za antikorupciju i Ministarstva finansija da Školski odbor formira komisiju za provjeru finansijskog poslovanja Sindikata škole. Sa ciljem zastrašivanja mene zato što sam tražila uvid u poslovanje škole. Poslije te njene zakonske egzibicije izjavila na Nastavničkom vijeću 'sada smo pata-pata".

Direktorica, tvrdi Mrdak, manipuliše sa zapisnicima Stručnih aktiva, javno zastrašuje članove kolektiva svojim obavještenjima i upozorenjima o načinu vođenja zapisnika u kojim od njih zahtijeva da prikrivaju činjenično stanje i da pišu ono šta im ona naredi. 

"Uskratila mi je pravo na uvid u zapisnik sjednice Nastavničkog vijeća i uputila me je na Zakon o slobodnom pristupu informacija. A sve kako bi prikrila krivotvorenje zapisnika", navodi Mrdak.

Tvrdi da Sindikat za direktoricu Mehović nije socijalni partner već neprijatelj.

"Pozadina svih nesporazuma je što ja smatram da je škola javna ustanova i da je naše pravo da znamo šta se u našoj školi dešava. Zamislite kakvo je višegodišnje bezbjedonosno stanje u školi, kad direktorica donosi naredbu da djeca ne smiju za vrijeme malog odmora izlaziti iz učionica 'zbog bezbjednosnih razloga'- poentira predsjednica Sindikata O.Š. "Dušan Korać".

Kaže da je školskoj 2016/17 prijavila Upravi za inspekcijske poslove da direktorica ne rješava, zanemaruje i prikriva nasilje u skoli.

Majka djevojčice koja pohađa tu školu, dostavila je izjavu ovom portalu u kojoj navodi da Mehović nije adekvatno reagovala na vršnjačko nasilje u školi.

"24.04.2019. u školi 'Dušan Korać' - Bijelo Polje, na času fizičkog vaspitanja, moje dijete bilo je seksualno i psihički maltretirano i uznemiravano od vršnjakinje (učenice istog razreda)... i ostalih. Govoreći ružne riječi o njoj danima, dodirivala joj je grudi više puta (punim šakama). Nastavivši da je ismijavaju i psihički maltretiraju do suza, dijete je doživjelo napad gušenja, duševni bol i tako isfrustrirano bilo prinuđeno da boravi na nastavi.

Isto poniženje, nanošenje tjelesnih povreda, zatvaranje u wc-u škole doživjela je u drugom razredu od iste učenice. Sjedevši u klupi iza moje kćerke, svakodnevno je bola olovkom u blizini rebara i tako joj nanijela vidljive povrede. Skidala joj donji dio odjeće pred cijelim razredom i tako golu su je ismijavali", navodi majka djevojčice.

Taj slučaj su, dalje navodi, prijavili direktorki Mehović.

"Zadovoljili smo se njenim obećanjem da se neće ponoviti, navodeći da je učenica koja je prednjačila u zlostavljanju 'mala'. Duševni bol, poniženje, zdravstene probleme moje kćerke su zanemarili. Poslije tri godine, doživjeli smo još gore. 24. aprila smo slučaj prijavili koordinatoru nastave. Dobili smo savjet da se sljedećeg dana obratimo Fatimi Mehović i razgovaramo sa njom, što smo i učinili.

Pošto je već bila obaviještena o slučaju koji se dogodio, rekla je da ne može ništa da uradi. Da djeca do šestog razreda krivično ne odgovaraju, da smo mi kao roditelji dužni dijete u školu da vodimo bez obzira na okolnosti, da to nije u njenoj nadležnosti, da mi treba dijete da vodimo na razgovor kod psihologa.

Zapisala je podatke u svesku i rekla to je to, ona sad žuri, ima obaveza. Tražili smo da nam premjesti dijete u drugo odjeljenje gdje će bezbjedno pohađati nastavu, rekla je:'Ja je nemam đe, ja tu ne mogu ništa da uradim'.

Majka zlostavljane učenice tvrdi kako je, razočarana odnosom direktorice, pitala: "Da je vaše dijete u pitanju, šta biste preduzeli"?

Navodno, dobila je odgovor: "Kako se ti meni to obraćaš"?

Na kraju, zaštitu su, kad je nijesu mogli dobiti u školi, zatražili kod organa javnog reda i mira.

Kaže da će ukoliko nadležni ne preduzmu rigorozne mjere i kazne počinioce, biti prinuđena da se obrati i resornom Ministarstvu i da traži odštetu za pretrpljeni strah i duševni bol djeteta.

Direktorica škole Fatima Mehović odbila je da komentariše optužbe, dodavši da je "sve providno, pred izbor novog direktora" i da je riječ o "bljuvotinama koje se ponavljaju".

"Bavim se onim što je determinisano od strane Ministarstva prosvjete, a vezano za opis mog posla", kazala je kratko direktorica Anteni M.

Iz Ministarstva prosvjete o ovim dešavanjima u bjelopoljskoj osnovnoj školi kažu: 

"Ovo izjašnjenje koje ste nam dostavili sadrži brojne navode o potpuno različitim situacijama. Sa dijelom jesmo upoznati ranije, ali dijelom svakako da ne. Razumijemo vašu potrebu da dobijete stav Ministarstva, ali molimo vas za razumijevanje činjenice da Ministarstvo ne postupa po optužbama, već na osnovu činjeničnog stanja. U skladu sa navedenim, zatražili smo izjašnjenje škole po svim ovim navodima."

Izvor: Antena M

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.