Inovativna farma u Australiji: Roboti i etička muža krava, ali samo kada one to hoće
Ilustracija

Inovativna farma u Australiji: Roboti i etička muža krava, ali samo kada one to hoće

Roboti, pametne mašine i oprema za mužu, pakovanje i distribuciju mlijeka i mlječnih poizvoda čine da ova farma bude pravo industrijsko čudo.

Bannister Downs je porodična mljekara u kojoj se odgajaju krave za mužu, a zatim se na istom mjestu vrši prerada, flaširanje i pakovanje mleka i mlječnih proizvoda, i jedini je planirani objekat te vrste na svijetu.

Nevjerovatan i inovativan industrijski kompleks za proizvodnju mlijeka na zapadu Australije projektovao je studio Bosske Architecture.

Projekat je osmišljen s namjerom da istakne inovacije u oblasti proizvodnje mlijeka, a vlasnici namjeravaju da vrata drže otvorena za sve one koji su zainteresovani da nauče nešto o etičkom mljekarstvu i muži krava, piše portal Gradnja.

U okviru kompleksa nalaze se prostorije za administrativno osoblje i radnike na farmi, zatim kafić i centralni prostor, te izložbena galerija/prostorije za edukaciju i kompletan proizvodni pogon sa štalom. Ovaj dio kompleksa opremljen je najmodernijom robotizovanom opremom za mužu i dalju obradu mlijeka.

Glavna ideja na kojoj se zasniva koncept etičkog mljekarstva se odnosi na to da se krave muzu samo onda kada one to hoće, a robotizovane mašine za mužu ovu uslugu pružaju 24 sata dnevno. Pri tome, mašine analiziraju i zdravstveno stanje krava.

Pored pametnih mašina za mužu, u proizvodni pogon ugrađen je sistem za automatsko prikupljanje, skladištenje i ponovnu upotrebu vode. Krov je prekriven solarnim panelima snage od 100 kW.

Jedna od glavnih odlika mljekare Bannister Downs jeste transparentnost u poslovanju, što bi inovativni dizajn kompleksa trebalo posebno da naglasi. Ovde je svaki dio kompleksa apsolutno pristupačan i vidljiv, a gosti, baš kao i radnici u kompaniji, slobodni su da se kreću kroz sve njegove zone. Mljekara, naravno, ispunjava sve tehničke i zakonske zahtjeve za preradu hrane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.