Svi da se vrate u Skupštinu, riješiti aferu Koverat
Aivo Orav

Orav poručio

Svi da se vrate u Skupštinu, riješiti aferu Koverat

Svi treba da učestvuju u radu Skupštine i privremenog Odbora za izmjenu izbornog zakonodavstva, rekao je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivo Orav i dodao da se nada da će crnogorske institucije učiniti sve da riješe aferu Koverat.

Paket proširenja za države Zapadnog Balkana i za Tursku, kao i Izvještaj o Crnoj Gori predstavljen je u srijedu u Briselu.

Orav je kazao da je u Izvještaju pomenuto da je povjerenje u izborni okvir veoma nisko i da je to razlog zašto je neophodna sveobuhvatna reforma.

Kako je rekao, privremeni Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva formiran je na zahtjev dvije opozicione stranke a da, kada je oformljen, te dvije stranke su odlučile da ne učestvuju.

"Nažalost, to nije dobro jer trenutna vladajuća koalicija i neke opozicione stranke obavljaju svoj posao, međutim, ne postoji puna opoziciona kontrola. Ovaj proces treba da bude inkluzivan kako sljedeći izbori ne bi bili osporavani ili bojkotovani", rekao je Orav za agenciju MINA.

Kako je kazao, poruka EU za sve je da učestvuju u radu priovremenog Odbora i da svi treba da učestvuju u radu Skupštine gdje se održavaju ove veoma važne diskusije.

Upitan da li će Crna Gora snositi neke posljedice ukoliko se afera Koverta pomene u sljedećem Izvještaju, Orav je naveo da je riječ "posljedice" oštra i jaka.

"Iako nešto notiramo u Izvještaju to je sa nadom da će se na ta pitanja obratiti pažnja. Ponekad je tu riječ o političkoj volji, nekada su tu procedure ali se iskreno nadamo da će crnogorske institucije uraditi sve da riješe to pitanje", kazao je Orav.

Orav je rekao da je Izvještaju notirano da je članstvo u EU važno, moguće za zemlje regiona, što je i potvrdila Strategija za Zapadni Balkan, ukoliko se ispune politički i ekonomski kriterijumi.

"Od države kandidata zavisi da li će te kriterijume ispuniti. Ne mogu reći da je lošiji nego prošlogodišnji ali mislim da postoji potencijal da bude bolji", rekao je Orav.

Pomaci u spoljnoj politici

Ukazao je da je u Izvještaju naglašeno da su pozitivni pomaci napravljeni u spoljnim poslovima i regionalnoj saradnji.

"Crna Gora je usaglasila svoje pozicije sa svim spoljno-političkim pozicijama EU i ona je sa reginalnog aspekta naš dobar i pouzdan partner", rekao je Orav.

Nažalost, dodao je on, nije prepoznat napredak u oblasti slobode medija, "i mislim da tu postoje mali nesporazumi".

"Kada kažemo sloboda medija često nam kažu da u Crnoj Gori možete da napišete šta god da poželite i da izvještavate o bilo čemu. Ali, treba postojati neka kontrola zbog čega smo i u ovogodišnjem izvještaju naglasili značaj mehanizama za samoregulaciju", naveo je Orav.

Kako je rekao, u Izvještaju je nevedena i Radio Televizija Crne Gore. "Miješanje u rad Javnog servisa stvara ozbiljne probleme. Naglasili smo i istrage napada na novinare", naveo je Orav.

Trebaju nam konkretni rezultati

Prema njegovim riječima, problematična je i borba protiv korupcije i tu mnogo toga postoji što treba učiniti.

"Naglasili smo da je korupcija dosta proširena i naglasili jaku ulogu nezavisnosti Agencije za borbu protiv korupcije", rekao je Orav.

On je kazao da dugi niz godina postoje dva paralelna procesa.

"To su pregovori po pitanju svih poglavlja ali u isto vrijeme države članice žele da vide konkretne rezultate u oblastima borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i vladavine prava generalno", kazao je Orav.

On je ukazao da je u Izvještaju notiran određeni napredak u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala.

"Ali trebaju nam konkretni rezultati kako bismo ubijedili države članice da se ova zemlja ozbiljno bavi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Postoji potencijal da se učini više na tom polju i opet bih naglasio ulogu ASK-a", poručio je Orav.

Upitan kako će se izbori za EP odraziti na politiku proširenja i da li će ostati visoko na agendi EU, Orav je rekao vjeruje da će se politika proširenja nastaviti ali da to zavisi od države kandidata.

"Smatram da je pitanje proširenja bilo visoko na agendi politika EU, kako prije izbora za Evropski parlament, a da će to nastaviti i nakon izbora za EP", kazao je Orav.

Glavnu ulogu u procesu proširenja, rekao je on, igraju države članice i njihove vlade.

On je poručio da je važno analizirati ono što se dešava u EU ali važnije da zemlje kandidati odrade svoj domaći zadatak.

"Onda očekujemo od zemlje članice da dođe i da kaže da je taj domaći zadatak odrađen i da kaže "Evo dobri smo skoro kao svi vi, sve države članice, i tada će biti neizbježno da država kandidat postane dio EU", naveo je Orav.

To je, smatra on, veoma važno budući da Crna Gora nema nikakvh regionalnih problema.

"To znači da, ukoliko je domaći zadatak urađen onda to znači da će Crna Gora postati članica EU", poručio je Orav.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.