Odbačena prijava DPS-a protiv Danilovića
Goran Danilović

Specijalno državno tužilaštvo

Odbačena prijava DPS-a protiv Danilovića

Specijalno državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu koju je Demokratska partija socijalista (DPS) 2016. godine podnijela protiv tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića, kojeg su optužili da je počinio krivična djela zloupotreba službenog položaja i neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka.

Rješenje o odbačaju krivične prijave potpisala je specijalni tužilac Lidija Vukčević, prenosi Dan.

DPS je optužio Danilovića da je u svojstvu ministra unutrašnjih poslova, suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, naložio obradu podataka o ličnosti za najmanje 873.465 lica, uključujući podatke za maloljetna lica i o medicinskim dijagnozama za lica lišena poslovne sposobnosti koji se nalaze u zbirci podataka koju vodi MUP.

Krivična djela, kako su tvrdili u prijavi, počinio je tako što je naložio i omogućio prenos podataka o ličnosti iz informacionog sistema MUP-a na nezavisne i prenosive elektronske medije van zakonske kontrole MUP-a, i tako što je dio podataka predao u posjed trećih lica.

Iz DPS-a su u prijavi naveli i da je Danilović formirao koordinaciono tijelo za praćenje implementacije izbornog procesa u čiji sastav su ušla i lica koja nijesu zaposlena u MUP-u i da je naložio službama MUP-a da navedenim licima obezbijede pristup podacima o ličnosti iako je bio upoznat da se takvim postupanje krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Tužilaštvo je utvrdilo da nema osnovane sumnje da je Danilović počinio krivično djelo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.