Koža prva reaguje na stres, šta njeno stanje otkriva o mentalnom zdravlju
ilustracija

Koža prva reaguje na stres, šta njeno stanje otkriva o mentalnom zdravlju

Koža je najveći organ našeg tijela, a nedavna istraživanja potvrdila su da se ona ponaša istovremeno kao mjesto koje "prima" prvi udar stresa, ali i kao mjesto "odgovora" na stres. Drugim riječima, ne samo da vaša koža osjeća stres, već u velikom broju slučajeva i reaguje prva, najčešće nekom formom zapaljenskog procesa.

Iako uzroke i posljedice zdravstvenih problema nije uvijek lako ustanoviti, naučno je dokazano da kod mnogih osoba stres i drugi psihološki faktori mogu da budu "okidač" za pojedina dermatološka stanja, ili da pogoršaju probleme koji su već prisutni.

Povezanost između stresa i početka ili pogoršanja različitih kožnih bolesti bila je povod za istraživanje o tome kako koža i mozak komuniciraju međusobno. Koža na stres reaguje aktiviranjem endokrinog i imunog sistema, a hroničan stres može imati ozbiljne posljedice po zdravlje naše kože, između ostalog.

U koži se nalaze znojne žlijezde, krvni sudovi, nervni završeci i ćelije koje kontrolišu naš imuni i nervni sistem. A na oba vrlo često i vrlo dramatično utiče naše mentalno zdravlje.

Često stres nije glavni krivac. Kad smo pod stresom, ili se javi anksioznost, tijelo luči kortizol. To je hormon koji tijelu pomaže da se nosi sa stresom, ali kad je nivo ovog hormona konstantno povišen, može da napravi "haos" sa kožom.

Stres, anksioznost, depresija i druga mentalna stanja mogu da budu (skriveni) uzrok mnogih dermatoloških problema, kao što su na primjer hiperhidroza, akne ili psorijaza, piše Mondo.rs.

Hiperhidroza

Hiperhidroza je stanje prekomjernog, nekontrolisanog znojenja, koje nije posledica spoljašnje ili tjelesne temperature, niti fizičke aktivnosti. Procjenjuje se da 7,8 miliona osoba, ili 2,8 odsto ukupne svjetske populacije pati od hiperhidroze. Od ukupnog broja, 50,8 odsto (četiri miliona) pati od aksilarne hiperhidroze, ili prekomjernog znojenja pazuha. Sedam od deset osoba koje pate od ovog stanja garderobu mora da promijeni dva ili više puta u toku dana.

znoj

Ovo stanje značajno utiče na fizičko i mentalno zdravlje osobe, kao i na njen društveni život. Istraživanja rađena ranije ove godine dokazala su da postoji veza između hiperhidroze i povišenog rizika od depresije. Depresiji su naročito sklone osobe koje pate od izraženih oblika hiperhidroze.

Akne

Akne su često stanje kože koje će većinu populacije "pogoditi" u nekom trenutku u životu. Akne se pojavljuju kada folikuli dlake i lojne žlijezde postaju zapušeni i upaljeni. Problem se najčešće javlja na licu, vratu, leđima ili grudima, odnosno u regijama u kojima su lojne žlijezde najveće i najaktivnije.

aknenabradi

Stres i anksioznost mogu da izazovu hronične zapaljenske procese u tijelu, a skokovi kortizola koji se dešavaju kad smo pod stresom podstiču lojne žlijezde da luče više gustih, ljepljivih masnoća, za koje se onda lijepe mrtve ćelije kože, i vrlo brzo pore su blokirane, a to mjesto upaljeno i javlja se problem. Stres podstiče i razmnožavanje štetnih bakterija, jer nam slabi imunitet, čime se stvara idealno okruženje za nastanak akni.

Psorijaza

Psorijaza je autoimuna, sistemska bolest koja pogađa oko tri odsto populacije, koja se može javiti i u ranom djetinjstvu, ali se najčešće ispoljava između 30. i 50. godine života.

psorijaza

Manifestuje se promjenama na koži, zadebljanim, crvenim "flekama" koje su prekrivene bjeličastim, debelim ljuspicama, koje su kod manjeg broja pacijenata praćene i svrabom.

U težim slučajevima, ove promjene mogu zahvatiti i čitavo lice, ili velike površine na tjielu.

Ova bolest nije smrtonosna, ali može da bude toliko teška za pacijente, da za njih život nema ni približnu vrijednost kao prije razvoja bolesti.

Zbog promjena koje su vidljive i upadljive, oboljeli od psorijaze se suočavaju sa problemima i u svakodnevnom životu. Svaki peti pacijent je stigmatizovan i izopšten iz društva u manjoj ili većoj mjeri, zbog psorijaze.

Osobe oboljele od psorijaze izložene su većoj opasnosti od pojave depresije (za 39 odsto) i anksioznosti (za 31 odsto) u odnosnu na osobe koje nemaju ovaj zdravstveni problem.

Mondo.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.