Popularnu aplikaciju koja računa
ilustracija

Popularnu aplikaciju koja računa "one dane" vode protivnici abortusa

Popularna aplikacija za žene koja prati plodne dane sadrži tvrdnje ljekarskih savjetnika koji nemaju licencu za rad.

Aplikaciju Femm koja od korisnica prikuplja podatke o seksualnim odnosima i menstruaciji otkada se pojavila 2015. godine skinulo je više od 400.000 žena iz čitavog svijeta. Ipak, Gardijan piše da dvoje ljekarskih savjetnika za aplikaciju uopšte nemaju licencu za medicinsku praksu, ali i da su bliski Katoličkom univerzitetu u Santijagu, u Čileu, gdje je pristup abortusu i dalje striktno ograničen. 

Femm se uglavnom finansira od privatnih donacija, a među donatorima je i Fondacija Kjaroskuro, dobrotvorna organizacija koju podržava i finansira Šon Filer, imućni katolik iz svijeta investicionih fondova u Njujorku. 

Filerova fondacija je dugo podržavala organizacije - kao i političare poput Majka Pensa - koje se protive kontroli rađanja i abortusu. Filer je kritikovao republikance zato što nisu uspjeli da delegalizuju abortus. 

Fondacija Kjaroskuro na čijem je čelu Filer donirala je aplikaciji Femm 1,79 miliona dolara tokom poslednje tri godine, a Filer se takođe nalazi u odboru Fondacije Femm koja upravlja aplikacijom. 

Gardijan piše da aplikacija ne otkriva zadnje namjere niti filozofiju svojih tvoraca i finansijera na prvu loptu, a na tržištu je predstavljena kao način da se "izbjegne ili postigne trudnoća". 

Druge slične aplikacije kritikuju se zato što monetizuju intimne podatke i dijele ih sa trećim licima, a iako se Femm nije suretao sa ovakvim optužbama, izgleda da je upravo ovo prva ideološki određena aplikacija za plodnost. 

Dostupni tekstovi na aplikaciji razmatraju bezbjednost i efikasnost hormonalne kontrole rađanja, odnosno kontracepcije, ističući da bi ona mogla biti pogubna po zdravlje žene, te da je “prirodni” način da žene izbjegnu trudnoću tako što će pratiti plodne odnosno neplodne dane. Naravno, nije potrebno isticati da seksualni odnosi u neplodnim danima nisu nikakva garancija da ne dođe do trudnoće, a procjenjuje se da ovakvom metodom kontrole rađanja koju promoviše Femm, a koja je najneefikasnija, čak 24 žena od 100 ne uspije da izbjegne neželjenu trudnoću.

Gardijan/Super Žena

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.