SZO: Premorenost od 2022. i zvanično bolest
ilustracija

SZO: Premorenost od 2022. i zvanično bolest

Premorenost poslom biće od 2022. godine u rangu sa prehladama i sličnim oboljenjima zbog kojih je potrebno posjetiti doktora, utvrditi simptome i dobiti prepisanu terapiju, odlučeno je u ponedeljak na sastanku Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi.

Svjetska zdravstvena organizacija opisala je premorenost kao bolest uzrokovanu hroničnim stresom na poslu. Odluka je ozvaničena prije dva dana nakon što je godinu dana razmatrana kao moguća opcija.
 
"Ovo je prvi put da se premorenost na poslu prepoznala i označila na ovaj način", rekao je portparol SZO Tarik Jašarević, prenosi bosanski Kliks.

umor
 
Neki od glavnih znakova premorenosti su nedostatak sna, nestabilno stomačno varenje, visok krvni pritisak i loše raspoloženje.

U simptome se takođe ubrajaju i razmišljanje o poslu čak i van radnog vremena, loša koncentracija, slabija druženja s ljudima i nedostatak vremena za poslovne obaveze, ali i obaveze privatne prirode.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.