Borovnice štite od srčanog udara, jačaju kosti i imunitet
Ilustracija

Borovnice štite od srčanog udara, jačaju kosti i imunitet

Borovnica je bobičasto voće koje raste kao žbun i ima velike zdravstvene prednosti.

Cvjeta od maja do juna, dok ukusni plodovi sazrijevaju u vidu bobica od jula do septembra.

Naučnici sa Univerziteta East Anglia sproveli su i istraživanje na uzorku od 138 odraslih i gojaznih osoba između 50 i 75 godina, koji su imali dijabetes i visoki krvni pritisak. Svi ispitanici su morali da konzumiraju 15 ili 75 grama borovnica tokom šest mjeseci.

Rezultati su pokazali da jedna šoljica borovnice dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 12 do 15 posto.

"Utvrdili smo da jedna šoljica borovnice dnevno poboljšava vaskularne funkcije i ukočenosti arterija i kardiovaskularno zdravlje uopšte", rekao je autor studije Dr. Peter Kurtis.

Čuvaju srce

Sadrže supstance koje smanjuju rizik od nakupljanja masnih naslaga, a samim tim i od bolesti srca. Studije su pokazale da redovno konzumiranje ovog bobičastog voća smanjuje rizik od srčanog udara naročito kod žena.

borovnice

Usporavaju starenje mozga

Obiluju antioksidansima i sadrže flavonoid antocijan koji usporava starenje ćelija mozga. Poboljšanju motoričke sposobnosti i usporavanju demenciju.

Jačaju imunitet

S obzirom na to da su prepune antioksidanasa koji jačaju imunološki sistem neutrališu djelovanje slobodnih radikala, čime se smanjuje štetnost toksina koji ulaze u organizam.

Regulišu šećer u krvi

Pune su vitamina C i odličan su izvor vlakana, te pomažu u regulisanju šećera u krvi. Borovnice imaju niski glikemijski indeks zbog čega se preporučuju dijabetičarima.

Odlične su protiv bora

Bogate su polifenolom i antioksidansima koji čuvaju elastičnost kože, podstiču proizvodnju kolagena i ublažavaju bore. Takođe, smanjuju upalne procese.

Jačaju kosti

Polifenol u njima podstiče jačanje kosti zbog čega se preporučuju ljudima koji pate od artritisa. Studije su dokazale da borovnice sprječavaju gubitak koštane mase nakon menopauze.

Poboljšavaju noćni vid

Borovnice sadrže antocijan koji poboljšava noćni vid i povećava prokrvavljenost očiju. Stoga, ishrana bogata ovim voćem ubrzava prilagođavanje na mrak, a sušene bobice su jednako dobre kao i one svježe.

Liječe zatvor

Sadrže vlakna koja podstiču probavu, mijenjaju crijevnu floru i sprječavaju razvoj opasnih patogena, piše Fitnea.com.

Štite od infekcija urinarnog trakta

Borovnice slično kao i brusnice blagotvorno djeluju  na bešiku, te pročišćavaju urinarni trakt i sprječavaju ulaz bakterija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.